Μοναδικές συνταγές για τον Άγιο Βαλεντίνο από τη Μαίρη Παναγάκου

Ατομικά ψωμάκια σε σχήμα καρδιάς
Υλικά (για 10 ψωμάκια περίπου)
1 1/2 φλ τσ χλιαρό νερό
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1 κ τσ κοφτό αλάτι
1 κ γλ κοφτό ζάχαρη
2 κ σ ελαιόλαδο
4 φλ τσ αλεύρι γ ο χ
μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα

Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα του ζυμώματος, όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, για να ανακατευτούν καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι. Ανοίγετε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα που χτυπήσατε.
2. Ζυμώνετε μαζί με το αλεύρι και αφήνετε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, για 20′.
3. Χωρίζετε την ζύμη σε 10 μικρές μπάλες και δίνετε στην κάθε μια σχήμα καρδιάς. Τις τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, τις ραντίζετε με λίγο νερό, τις πασπαλίζετε με το σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 200ο για 20′-25′ περίπου.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και σουσάμι
Υλικά
1/2 κιλό αντίδια (μόνο τις τρυφερές κορφές)
2 ματσάκια ρόκα
2 σαλάτες κατσαρές
3 κ σ σουσάμι
σπόρους από 1 ρόδι

Για την σος
2 φλ καφέ ελαιόλαδο
3 κ σ καλό ξύδι
2 κ σ χυμό λεμόνι και χυμό πορτοκάλι
1 κ σ μουστάρδα
αλάτι

Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε και πλένετε όλα τα σαλατικά. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείτε σε μια σαλατιέρα. Καβουρντίζετε το σουσάμι για λίγα λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι.
2. Πασπαλίζετε την σαλάτα με το σουσάμι και ρίχνετε από πάνω τους σπόρους από το ρόδι.
3. Χτυπάτε στο σέικερ όλα τα υλικά για την σος και περιχύνετε την σαλάτα. Χρησιμοποιήστε μια φόρμα σε σχήμα καρδιάς, για να δώσετε σχήμα στην σαλάτα.

Ταλιατέλες με χαβιάρι και βότκα
Υλικά (για 6 άτομα)
1/2 κιλό εκλεκτές ταλιατέλες
1 φλ τσ κρέμα γάλακτος
50 γρ μπρικ
50 γρ χαβιάρι
θαλασσινό αλάτι
1 φλ καφέ βότκα
φρεσκοτριμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Βράζετε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε την βότκα και την αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να σιγοβράσουν για λίγο.
2. Όταν βράσουν οι ταλιατέλες για όση ώρα αναφέρει η συσκευασία, τις σουρώνετε και τις αδειάζετε στην κατσαρόλα με την σάλτσα που ετοιμάσατε.
3. Τις σερβίρετε σε πιάτα, σκορπίζετε επάνω το μπρικ και το χαβιάρι και στο κέντρο βάζετε 1 κ σ μπρικ. Πασπαλίζετε το φαγητό με μπόλικο χοντροτριμένο πιπέρι.
Προσοχή!! στις μερίδες, σε ένα ερωτικό δείπνο, οι ποσότητες πρέπει να είναι μικρές.

Panna cotta με κρόκο Κοζάνης
Υλικά για μια φόρμα του κέικ (10 μερίδες)
1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35%
4 1/2 φύλλα ζελατίνας
3 κ σ ζάχαρη
1 τσιμπιά ίνες κρόκου Κοζάνης

Για το σιρόπι καραμέλας
1 1/3 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 1/3 ποτήρι νερό

Τρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι. Με 1 ποτήρι ζάχαρη και 1/3 ποτήρι νερό, για 5′ έχετε ένα πηχτό σιρόπι. Σε ένα τηγανάκι ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κάνετε καραμέλα.
2. Την αδειάζετε στο σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό με κουταλάκι, λίγο λίγο. Το αφήνετε να γίνει χλιαρό.
3. Ανακατεύετε 3 κ σ κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη και τον κρόκο Κοζάνης. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1/2 ποτήρι νερό, 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος και μαλακώνετε τις ζελατίνες. Βάζετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα να σιγοβράσει,ανακατεύοντας την συνεχώς, για να μην κολλήσει. Όταν πάρει μια βράση, ρίχνετε το μείγμα από την ζάχαρη με τον κρόκο Κοζάνης.
4. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε την μουλιασμένη ζελατίνη. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και κατεβάζετε το μείγμα από την φωτιά.
5. Το αδειάζετε στη φόρμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Για να σερβίρετε την πανακότα, αναποδογυρίζετε την φόρμα σε μια πιατέλα και περιχύνετε με την καραμέλα. Αν η καραμέλα έχει πήξει, την ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά.