Υλικά
2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
1 κ αλεύρι γοχ
175 γρ κασταλαή
(ή 1 κ σ μπέκιν πάουντερ)
1/4 κ γλ μαγειρική σόδα, αραιωμένη σε 1/2 κ σ χυμό λεμονιού
2φλούδες λεμονιού
150 γρ ζάχαρη
2 κ σ μπράντι
300 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
και 1 κ. γλ κανέλα για τη γέμιση
Τρόπος παρασκευής
1. Πρώτα ετοιμάζουμε την “κασταλαή” ή αλισίβα. Βράζουμε για 10′, 4 ποτήρια νερό και 1 κ σ στάχτη από ξύλο ελιάς ή οξιάς. Αφήνουμε να κρυώσει και να κατασταλάξει για 1 νύχτα. Την επομένη σουρώνουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μην ανακατευτεί η στάχτη που έχει κατακαθίσει, το καθαρό νερό με διπλό τουλπάνι, ή φίλτρο του καφέ, για να μην έχει καθόλου στάχτη. Η κασταλαή είναι έτοιμη.
2. Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει το λάδι με τις φλούδες του λεμονιού.Μόλις αρχίσει ο τηγάνισμα είναι έτοιμο το λάδι. Σβήνετε και αποσύρετε από την φωτιά. Πετάτε τις φλούδες. Ρίχνετε μέσα την κασταλαή, τη λιωμένη σόδα στον χυμό, το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
3. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το προσθέτετε στο λάδι και ζυμώνετε. Τρίβετε τα καρύδια και τα ανακατεύετε με την κανέλα σε ένα μπολ. Πλάθετε τα σαλιάρια σαν μελομακάρονα, βάζετε 1 κ σ από τη γέμιση στο κέντρο και δίνετε οβάλ σχήμα.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο, τοποθετείτε τα σαλιάρια στη λαμαρίνα του φούρνου, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 20′-25′.
5. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 6′-8′ και κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη. Να μην καίνε πολύ γιατί θα λιώσει η άχνη ζάχαρη. Αν σας αρέσει η τριμμένη ινδική καρύδα, αντικαταστήστε την άχνη ζάχαρη με καρύδα, είναι το ίδιο νόστιμα.