Ρεπορτάζ Fly | Το Πάσχα της … ακρίβειας

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για το φετινό Πασχαλινό τραπέζι πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Fly. Παράγοντες του εμπορικού κόσμου, της κτηνοτροφίας κι ευρύτερα της αγοράς κρέατος καταθέτουν τη δική τους εικόνα.

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για το φετινό Πασχαλινό τραπέζι πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Fly. Πιο συγκεκριμένα, στην πρωινή ζώνη του σταθμού μίλησαν παράγοντες του εμπορικού κόσμου, της κτηνοτροφίας κι ευρύτερα της αγοράς κρέατος, καταθέτοντας εκτιμήσεις και συμπεράσματα για τη φετινή κίνηση και τις τιμές που θα επικρατήσουν τόσο στη Λακωνία και την Πελοπόννησο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σταχυολογώντας τις εν λόγω συνεντεύξεις που δόθηκαν στον Fly, φαίνεται ότι οι τιμές φέτος στα Πασχαλινά είδη θα είναι αυξημένες κατά 10% – 20%, σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, ο καθιερωμένος οβελίας και το κατσίκι θα κυμανθούν από 12,5 – 14 ευρώ. Σημαντικά είναι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν ζητήματα βιωσιμότητας, Τέλος, απογοητευμένος είναι ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος θεωρεί πως τα μέτρα της κυβέρνησης  δεν βοηθούν σε κάτι, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο τζίρος των καταστημάτων είναι μηδενικός τους τελευταίους 4 μήνες. Κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών είναι φυσικά το ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει εκτιναχθεί και δεν λείπουν τα παραδείγματα επαγγελματιών που αδυνατούν να το καλύψουν.

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Fly που ακολουθεί:

Χρήστος Ανούσος, κρεοπώλης | Η τιμή του οβελία λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Στην πρωινή ζώνη του Fly, μίλησε ο κύριος Χρήστος Ανούσος, κρεοπώλης, ο οποίος χαρακτήρισε καλή την κίνηση στην αγορά, σημειώνοντας ότι ακόμα έρχεται κόσμος στη Λακωνία για Πάσχα στο χωριό. Αναφορικά με τις τιμές, αποκάλυψε ότι ο οβελίας και το κατσίκι κινούνται μεταξύ 12,5 – 14 ευρώ – τιμές ικανοποιητικές δεδομένων των συνθηκών. Μειώσαμε το κέρδος μας, για να γιορτάσει ο κόσμος σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι το παραδοσιακό κρεοπωλείο της επαρχίας δίνει επιλογές και έχει επάρκεια.

Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος ΣΕΚ | “Πρόβλημα βιωσιμότητας για τους κτηνοτρόφους”

Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν πλέον οι κτηνοτρόφοι, δήλωσε στον Fly o πρόεδρος του ΣΕΚ, κύριος Πεβερέτος, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου. Μεταξύ άλλων, καταπιάστηκε με το θέμα των ζωοτροφών, της αύξησης της τιμής στο αρνί και το κατσίκι ενόψει Πάσχα, καθώς και της ανάγκης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος ΠΟΚΚ | 20% αύξηση στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

20% αύξηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται μέχρι στιγμής στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με τον κύριο Σάββα Κεσίδη, πρόεδρο της ΠΟΚΚ, ο οποίος μίλησε στην πρωινή ζώνη του Fly. «Η ακρίβεια χτύπησε το τραπέζι των νοικοκυριών», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι ο φόβος που επικρατεί δεν θα βγει σε καλό στην αγορά.

Παναγιώτης Φλώρος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης | “Πιο κάτω από τις προσδοκίες μας η εμπορική κίνηση”

Δύσκολα τα πράγματα για την αγορά, σημείωσε μεταξύ άλλων, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, κύριος Παναγιώτης Φλώρος, ο οποίος υποστήριξε ότι φέτος, παρόλο που οι πολίτες είναι πιο ελεύθεροι σε υγειονομικό επίπεδο, η κίνηση είναι πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες. Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια είναι μηδενικά, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα του ότι θα αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή η κατάσταση.

Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος ΟΕΕΣΠ | “Φοβερά τα προβλήματα των εμπόρων της Πελοποννήσου” 

Φοβερά χαρακτήρισε τα προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον οι έμποροι, ο πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ, κύριος Γ.Βαγενάς, ο οποίος μίλησε, στην πρωινή ζώνη του Fly, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι το 58% των εμπόρων δεν μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Οι τζίροι είναι μηδενικοί εδώ και 4 μήνες, τα παλιά εμπορεύματα είναι απούλητα και οι ανατιμήσεις είναι τεράστιες σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να προαναγγείλει ομαδικές αγωγές και παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αστεία.