Σήμερα η προκαταβολή 20,5 εκατ. ευρώ για πυρόπληκτες δενδροκαλλιέργειες

Ανακοίνωση προέδρου ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου

Ολοκληρώθηκε  η διαδικασία για την πληρωμή προκαταβολών ύψους 20,5εκ.€, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασφαλισμένους στον ΕΛ.Γ.Α., ιδιοκτήτες ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.
Η Κυβέρνηση και ο ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία, επέτυχαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την αξιολόγηση των καταστρεπτικών ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων ανά δικαιούχο παραγωγό.
Το σημαντικότερο όλων, σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής Κρατικής Αρωγής, διαμορφώθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να αποζημιωθούν με ταχύτητα οι αγρότες μας, έναντι του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, το οποίο θα απαιτούσε περίπου τέσσερα (4) χρόνια για την καταβολή των αποζημιώσεων και το οποίο ορίζει την πληρωμή στα 61€ ανά δένδρο και μάλιστα τμηματικά.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο,τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. και της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, ορίζεται η τελική – καθαρή αποζημίωση ανά δένδρο στα 100€, από τα οποία τα 50€ καταβάλλονται αύριο ως προκαταβολή και ακολουθεί η εξόφληση αμέσως μετά από τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Οργανισμού.
Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ.Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος δήλωσε:
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ.Κυριάκο Μητσοτάκη για την ολόθερμη στήριξή του, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Γιώργο Γεωργαντά, τους Υπουργούς Οικονομικών, κ.Χρήστο Σταϊκούρα και κ.Θόδωρο Σκυλακάκη και φυσικά τον Υφυπουργό, κ.Χρήστο Τριαντόπουλο, με την παραγωγική συνεργασία των οποίων φθάσαμε στην σημερινή ευτυχή κατάληξη.