“Tι πάει να πει κάστρο της Δεξιάς; Στη Σπάρτη το μόνο απόρθητο κάστρο είναι ο Μυστράς”

Ο πρώτος αριστερός δήμαρχος στην ιστορία της Σπάρτης μιλάει στo LiFO

O Βαγγέλης Βαλιώτης από την Κυριακή 25 Μαΐου είναι ο πρώτος αριστερός δήμαρχος που έχει αναδείξει στην ιστορία της η Σπάρτη. Την ίδια Κυριακή ο νομός Λακωνίας έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά στη Χρυσή Αυγή (15%) και στη Νέα Δημοκρατία. Ο Δημήτρης Κυριαζής τον συνάντησε λίγες μέρες μετά την εκλογή του και μας παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη.

Βεβαίως και έχω συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα της εκλογής μου. Καταρχάς είναι μεγάλη τιμή να είσαι δήμαρχος της Σπάρτης όπως και να ‘χει. Οι Σπαρτιάτες είναι λαός περήφανος, λαός που κρίνει και αποφασίζει. Μπορεί να λένε ότι είμαστε κάστρο της Δεξιάς, αλλά εδώ στη Λακωνία μόνο το κάστρο του Μυστρά είναι απόρθητο. Όλα τα άλλα αλλάζουν. Και έτσι πρέπει να γίνεται κατά τη γνώμη μου, σε δημοκρατία ζούμε.

Ξέρω τι ακούγεται στην Αθήνα για τη Χρυσή Αυγή και τη σύνδεση με τον τόπο μας, αλλά νομίζω ότι αυτά αφορούν περισσότερο τη Μάνη. Δεν το λέω αφοριστικά, η Μάνη είναι ένας ιστορικός τόπος και προσβλέπω σε άριστη συνεργασία με το δήμαρχο της περιοχής για το καλό του νομού μας. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό το φαινόμενο που αμαυρώνει την ιστορία της πόλης και του τόπου μας. Η Σπάρτη είχε πολλά θύματα από τις θηριωδίες των Ναζί. Λίγο πριν μπείτε στην πόλη θα δείτε ένα μνημείο με τα ονόματα 118 αθώων Σπαρτιατών που εκτέλεσαν ως αντίποινα οι Ναζί στην Κατοχή. Δεν πρέπει να ταυτίζεται η πόλη και ο νομός μας με αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να παλέψουμε για να τους απομονώσουμε, να τους απομονώσει η ίδια η κοινωνία. Ως αριστερός με ενοχλεί που υπάρχει αυτή η διασύνδεση στο μυαλό πολλών. Ο δικός μας συνδυασμός από τη διακήρυξή του έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παλέψει το φασισμό, το ρατσισμό και όλους τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Ήμουν στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ μέχρι το 1982 περίπου. Από τότε εξακολουθώ να είμαι με το ΚΚΕ, αλλά όχι οργανωμένος. Είχα πάντα τη στήριξη του ΚΚΕ, αλλά όλοι οι συνδυασμοί μου, και εκείνοι στον Δήμο Οινούντος αλλά και ο τωρινός, απαρτίζονταν από ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις. Σε αυτές τις εκλογές ειδικά, κατέβηκα ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Το ΚΚΕ κατέβηκε με δικό του ψηφοδέλτιο – έκανε τη δική του επιλογή, απολύτως σεβαστή από μένα. Εμείς θέλαμε να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα μέσα από αυτές τις συνεργασίες και να διεκδικήσουμε τον δήμο. Αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα ότι πολλές φορές η κοινωνία προπορεύεται των κομματικών επιλογών. Ίσως είναι καιρός τα κόμματα να μελετήσουν τέτοιου είδους αποτελέσματα συνεργασιών.

Ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ μικρός. Στην ηλικία των 25 χρόνων έβαλα υποψηφιότητα για πρόεδρος στο χωριό μου, την Κονιδίτσα. Την πρώτη τετραετία κοινοτικός σύμβουλος, τις δύο επόμενες πρόεδρος της πρώην Κοινότητας Κονιδίτσας και στη συνέχεια 12 χρόνια δήμαρχος στον Δήμο Οινούντος Λακωνίας. Τις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σπάρτης και τώρα δήμαρχος. Κατά συνέπεια τα τελευταία 30 χρόνια υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ενασχόληση μου, βέβαια, δεν σταματά στην αυτοδιοίκηση, αφού συμμετείχα σε συνεταιρισμούς, σε κινητοποιήσεις των αγροτών. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να ασχολείται με τα κοινά, στο βαθμό που μπορεί και αντίστοιχα οι πολιτικοί οφείλουν να έχουν μια τριβή με την τοπική κοινωνία πριν αποκτήσουν αξιώματα – να μην είναι ουρανοκατέβατοι. Θεωρώ ότι η κοινωνία δεν θέλει «σωτήρες», αλλά ενεργούς πολίτες.

Όταν δίνεις μια μάχη, πάντα έχεις μια αισιοδοξία. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, αυτό το 38,5% μας έδειξε ότι μπορούμε να πάρουμε τις εκλογές. Ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς ήμασταν ένας συνδυασμός μόλις 20-30 ημερών. Είχαμε μια δυναμική, μια ομάδα συμπαγή. Τα άτομα που απαρτίζανε το συνδυασμό μας ήταν γνωστά στην κοινωνία, συμμετείχαν στην αυτοδιοίκηση, σε κοινωνικούς αγώνες. Προσωπικά δεν περίμενα στη δεύτερη Κυριακή να έχουμε αυτή τη μεγάλη διαφορά, 59% με 41%, αλλά εκτιμούσα ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές έστω και με 100 ψήφους. Η αριθμητική λέει ότι πήραμε τη δεύτερη Κυριακή περίπου δύο χιλιάδες ψήφους από ψηφοφόρους του αντιπάλου μου.

Επιδιώκω να έχω τη μέγιστη συμμετοχή των δημοτών. Είπα ότι θα πάω σε όλα τα χωριά, θα κάνουμε τοπικές συνελεύσεις, θα χαρτογραφήσουμε το κόσμο, τα αιτήματά του και μετά θα διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε μαζί με τους κατοίκους. Και όχι μόνο στα χωριά, αλλά και στις γειτονιές της Σπάρτης. Η Σπάρτη δεν είναι μόνο οι περιοχές δίπλα από την πλατεία, αυτά που βλέπει κυρίως ο επισκέπτης. Είναι και ο Νέος Κόσμος, οι εργατικές κατοικίες, όλοι πρέπει να εκφραστούν. Έτσι λειτουργούσα ως δήμαρχος Οινούντος και έτσι σκοπεύω, με αυτό το μοντέλο διοίκησης του δήμου να λειτουργήσω και ως δήμαρχος της Σπάρτης.

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Μας έχει προικίσει και η φύση, αλλά και η ιστορία. Για παράδειγμα χωριά σαν αυτά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα δύσκολα συναντάς στην Ελλάδα. Αυτά πρέπει να αξιοποιήσουμε. Το όνομα που έχει διεθνώς η Σπάρτη, μιας και έχει ακουστεί σε όλο τον κόσμο, μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την πόλη μας και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πράγματα. Είναι τιμή να είσαι δήμαρχος της Σπάρτης.

Στα χωριά πρέπει καταρχάς να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους μόνιμους κατοίκους. Οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι να νιώσουν ότι ο δήμος είναι δίπλα τους και να μη χρειαστεί να πηγαίνουν στα παιδιά τους στη Σπάρτη ή την Αθήνα. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να έχουν τις απαραίτητες υποδομές για μια ανθρώπινη ζωή – ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, νερό, συγκοινωνίες, όλα αυτά που εμείς στην πόλη θεωρούμε αυτονόητα. Ταυτόχρονα με τις υποδομές πρέπει να επιχειρήσουμε μια ανάπτυξη ήπιας μορφής, ώστε να καλέσουμε και άλλο κόσμο. Τα προϊόντα μας είναι υψηλής ποιότητας, έχουμε ωραίους ξενώνες και καταστήματα εστίασης. Το ζητούμενο είναι τα χωριά να έχουν ζωή όλον το χρόνο, όχι μόνο Χριστουγέννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο.

Η νεολαία της Σπάρτης πρέπει να βγει από τις καφετέριες. Καλές είναι, υπάρχει και εκεί μια κοινωνική συζήτηση, δεν είμαι ενάντια, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις της νεολαίας, τα μυαλά των νέων ανθρώπων και να μπορέσουν να τα βάλουν σε μια συλλογικότητα. Εμείς θα κάνουμε επιτροπές νεολαίας και θα καλέσουμε τους νέους επιστήμονες να μας πουν την άποψή τους. Να πουν αυτοί τι εκδηλώσεις θέλουν κάνουν π.χ. και θα χρηματοδοτήσουμε ό,τι πρωτοβουλίες μας προτείνουν. Εμείς θέλουμε η νέα γενιά να έχει λόγο και έργο μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και για να γίνει αυτό πρέπει να της ζητήσεις την άποψη, τη γνώμη.

Προτεραιότητά μου είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Κατόπιν πρέπει να λύσουμε προβλήματα υποδομών και αγροτικής οικονομίας. Θα κάνουμε επίσης μια αναδιάταξη των υπηρεσιών του δήμου που θα βασίζεται στο μοντέλο που περιέγραψα πιο πάνω, του διαλόγου και της συμμετοχής. Τέλος θα πρέπει να προετοιμάσουμε το δήμο ώστε να διεκδικήσει κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.