Έμποροι Πελ/νησου: “Εκτός πραγματικότητας όσοι νομοθετούν”

Η Υπουργική Απόφαση Φ80000/7870/305/2014, η οποία δίνει τη δυνατότητα περίθαλψης στους ενεργούς εμπόρους που έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για ακόμα μια φορά όμως διαπιστώνουμε, ότι αυτοί που νομοθετούν είναι εκτός πραγματικότητας. Η κρίση έχει πλήξει τον επιχειρηματικό κόσμο περισσότερο απ’ τους υπόλοιπους κλάδους ήδη από το 2009.

Το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000 ευρώ ώστε να έχουν δικαίωμα περίθαλψης οι ενεργοί έμποροι είναι παράλογο. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι ο μέσος όρος των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ ανέρχεται περίπου στο ποσό των 5.500 ευρώ. Επομένως τα 12.000 ευρώ κρίνονται ως πολύ μικρό όριο.

•Επιβάλλεται να ισχύσει η περίθαλψη για τους συναδέλφους με οφειλές στον ΟΑΕΕ από τις αρχές της κρίσης το 2009

•Διεκδικούμε ρεαλιστικό επίπεδο εισοδηματικού κριτηρίου, ώστε να έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη οι συνάδελφοι με ελάχιστο εισόδημα τουλάχιστον 30.000 ευρώ

•Απαιτούμε τη δυνατότητα συμψηφισμού εισφορών για απονομή σύνταξης με όριο από τα 20.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ.

Παράλληλα η λήξη του προβλήματος των δέσμιων ασφαλισμένων από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, στην εντός κρίσης περίοδο δεν έχει άλλη λύση από:

•Το πάγωμα και την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

•Την αναζήτησή τους σε μέλλοντα χρόνο ως την απονομή σύνταξης.

•Την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.

•Τέλος, απαιτούμε να λάβει τέλος το αίσχος των ειδοποιητηρίων κατασχέσεων του ΚΕΑΟ

Οι αλλαγές που ζητάμε θα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για το Ταμείο μας. Οι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα να ξαναποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα και τελικά ιατροφαρμακευτική κάλυψη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα το Ταμείο θα καταφέρει, ζητώντας λογικά ποσά, να μαζέψει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του από τους ασφαλισμένους και τελικά να εξυγιανθεί.

Γνωρίζουμε καλά τις συνθήκες και παλεύουμε να σώσουμε ταυτόχρονα το Ταμείο μας και τις οικογένειές μας. Έχουμε συναίσθηση της κατάστασης και αυτό απαιτούμε να κάνουν και όλοι όσοι διαχειρίζονται το Ταμείο μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                           

Παγώνης Βασίλειος            

Ο Γεν. Γραμματέας                                                    

Ευαγγελίου Ευάγγελος