Βουδούρης: “Οι παρατυπίες της διοίκησης Τατούλη στα απορρίμματα”

Όσο περνά ο καιρός επαληθευόμαστε για τα αδιέξοδα του διαγωνισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας και αυτό αναγκάζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη  Π. Τατούλη να προβαίνει σε συνεχείς παρατυπίες:

•Στην τελευταία 4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ), στις 14/4/2014, (την «βάφτισε» κατεπείγουσα χωρίς την απαραίτητη αιτιολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 9  του κανονισμού του ΠΣ),  ελήφθη απόφαση (θέμα 67) για έγκριση υποβολής πρότασης για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013. Αυτό έγινε χωρίς να δοθεί στο ΠΣ καμία εισήγηση,  με το επιχείρημα του κ. Τατούλη ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία . Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 4 κατά σε σύνολο 51 περιφερειακών συμβούλων.

•Την ίδια μέρα είχε λάβει επιστολή (αριθμ.  Πρωτ. 17917/14-4-2014) από τον Υπουργό Ανάπτυξης που ενημέρωνε ότι για το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει γίνει  υπερδέσμευση πόρων και άμεσα θα «κλειδωθεί»  η εισαγωγή νέων έργων και εντάξεων στο πρόγραμμα. Αυτό όχι μόνο το απέκρυψε αλλά στην επιμονή μας για την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων για το έργο, που το καθιστά μη επιλέξιμο, επανειλημμένα μας  ειρωνεύτηκε.

Είναι γνωστό ότι το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί την διασφάλιση 65 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με τις εξής προϋποθέσεις:

1.Να έχει υπογραφεί η σύμβαση από  31/12/2013

2.Να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

3.Τίποτα από αυτά τα δύο δεν έχουν γίνει και για να παρακαμφθούν πρέπει η διαχείριση των απορριμμάτων να χαρακτηρισθεί εξαιρετική περίπτωση έργου, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

4.Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση για την τήρηση των όρων της 2008/98/ΕΚ οδηγίας και του ισχύοντα περιφερειακού σχεδιασμού. Εξ ου και οι συνεχείς άρον-άρον αναθεωρήσεις του Περιφερειακού σχεδιασμού.

Είναι προφανές πως η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας είναι τόσο ανίκανη και ευάλωτη στα ιδιωτικά συμφέροντα, που οδηγεί με ευθύνη της σε αδιέξοδο το έργο αυτό.

Το πιο τραγικό είναι όμως ότι με τις απαράδεκτες επιλογές της, δεσμεύει τη νέα Περιφερειακή Αρχή και  μπλοκάρει για το επόμενο διάστημα την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ προς τη σωστή κατεύθυνση για το οξυμένο θέμα  της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί της απερχόμενης διοίκηση Τατούλη (απόκρυψη και διαστρέβλωση στοιχείων) καθιστούν την Πελοπόννησο «μαύρο πρόβατο» σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτού του κατ’ επιλογήν λανθασμένου από κάθε άποψη διαγωνισμού.

Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης
Νίκος Πατσαρίνος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας