Παραβατικότητα στη Μεσσηνία: «Στο ίδιο έργο θεατές»

Παρέμβαση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Καλαμάτας

Κατά τη διάρκεια της υπ΄αριθμ. 2/2024 (3.2.2024) κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας καταγράφηκαν προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι εισηγήθηκαν μια σειρά προτάσεων.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Παρατηρούνται αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας στην περιοχή μας και πρέπει σύντομα και συντονισμένα να υπάρξουν μέτρα και μηχανισμοί αντιμετώπισης τόσο σε τοπικό όσο και σε γενικότερο επίπεδο. Η πολιτεία, οι οικογένειες, τα σχολεία και η κοινωνία γενικότερα, πριν να είναι πολύ αργά, οφείλουν να συνεργαστούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός αυξανόμενου και ιδιαιτέρως ανησυχητικού φαινομένου, αυτού της νεανικής παραβατικότητας, της σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Συγκεκριμένα αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι η ομάδα υψηλής παραβατικότητας οι Ρομά να έχουν άμεση συνέχεια τους τις συμμορίες αλλοδαπών και ομάδες ανηλίκωνπου εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, ενδοσχολικής βίας, πρόκλησης επεισοδίων στα γήπεδα, τέλεση κλοπών και ληστειών κλπ

Μια επιθετική συμπεριφορά από ομάδες κυρίως ανηλίκων σε άλλους ανήλικους ή/και σε ενήλικους σε διάφορα σημεία ακόμα και της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας αλλά και σε παράδρομους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα σε περιοχή του Αγίου Νικολάου (δίπλα από το κέντρο της πόλης) η συγκέντρωση παρέας κατά τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών και την όχληση των κατοίκων. Μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων υπήρξε περιστατικό χρήσης φωτοβολίδας για εκφοβισμό! Και όλα αυτά αφορούν το κέντρο αλλά και τις συνοικίες της πόλης, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, τη συνοικία Αβραμόγιαννη, τα στενά δρομάκια του Ιστορικού Κέντρου με τον ελλιπή δημοτικό φωτισμό (σε κάποια σημεία)και τη δυνατότητα απόκρυψης παράνομων συμπεριφορών σε σημεία της πόλης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

1. Ενημέρωση στα σχολεία όλων των βαθμίδων σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό.
2. Περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε μέρη της πόλης που συγκεντρώνονται ανήλικοι και όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα. Η παρουσία ένστολης υπηρεσίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
3. Προληπτική διαμεσολάβηση. Είναι αναγκαία η λήψη συντονισμένων μέτρων με στόχο την ενίσχυση διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων Ρομά και αστυνομικών.
4. Πρόληψη και όχι καταστολή. Η ταχεία ενεργοποίηση του τοπικού Συμβουλίου πρόληψης και παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας.
5. Συζητήσεις. Στη Δημοτική Κοινότητα και στις γειτονιές της πόλης να γίνεται μια πρώτη συζήτηση για τα προβλήματα της παραβατικότητας και να συντάσσονται γραπτές εισηγήσεις ώστε να υπάρχει ανάδειξη και κατεύθυνση επίλυσης επιμέρους ζητημάτων.
6. Επιμόρφωση γονέων Ρομά. Να καταλάβουν οι γονείς Ρομά ότι τα παιδιά τους πρέπει να πάνε σχολείο.
7. Θέσπιση μέτρων. Γενικότερα από την ελληνική πολιτεία.
8. Αυστηροποίηση νομοθεσίας. Και συντόμευση των ποινικών εκδικάσεων. Αυστηρότερες τιμωρίες στους κλεπταποδόχους.
9. Έλεγχος ζητιανιάς ανηλίκων Ρομά.
10. Βελτίωση και ενίσχυση δημοτικού φωτισμού.
11. Πιο αυστηρές τιμωρίες για παραβάσεις στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
12. Ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή μας και επικαιροποίηση της συνεργασίας με τον Δήμο Καλαμάτας με ανανεωμένο το πλαίσιο δράσης βάσει των νέων δεδομένων.

Η Κοινωνία πρέπει να βγει στο ξέφωτο! Οι φορείς που έχουν την όποια ευθύνη τους αναλογεί από το νόμο και οι πολίτες που θέλουν να ζουν με ασφάλεια με νηφάλιο και συστηματικό τρόπο οφείλουν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση αυτής της εντεινόμενης μορφής βίας. Της νεανικής παραβατικότητας.

Με τις δυνατότητες που έχουμε ως Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και με την απευθείας σχέση μας με τους συμπολίτες μας είμαστε αλληλέγγυοι αφενός σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται στήριξη και αφετέρου έτοιμοι και αποφασισμένοι να συμμετέχουμε στις προσπάθειες φορέων και δράσεων για τη στήριξη της οικογένειας, την προστασία των ανήσυχων ηλικιωμένων, τη συμμετοχή στην ενημέρωση σχολείων και ομάδων πληθυσμού, καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας και αυτονόητα συνεργασίας με υπηρεσίες και τη Δημοτική Αρχή για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στον αστικό ιστό της πόλης μας.

Για το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας

Παναγιώτης Ι. Λύρας

Πρόεδρος

Η τοποθέτηση του προέδρου στην πρόσφατη συνάντηση 

«Για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές!

Αυτοδιοικητικοί πολλών ταχυτήτων με τις Κοινότητες να γίνονται θύματα αντί να είναι οι πρωταγωνιστές. Ρόλο που δικαιωματικά αξίζουν αφού είναι ο πυρήνας της Αυτοδιοίκησης, η πιο κοντινή σχέση διοίκησης με τον πολίτη, το κοντινότερο αιρετό σώμα στην τοπική κοινωνία. Για κάποιους από εμάς είναι επιλογή και στάση ζωής!

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι αλλά θα το καταλάβουν αργά, είναι ότι η στάση μας, η επιλογή μας δεν επηρεάζεται από την αντικειμενική έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων αλλά πρώτον από τη συνείδησή μας ότι υπηρετούμε μια κληρονομιά κομβικής σημασίας για τον Έλληνα και την ύπαιθρο και δεύτερον ότι είναι τιμή μας να γινόμαστε η φωνή και η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Οι Κοινότητες δεν έχουν προγραμματικό λόγο είναι οι φωνές των πολιτών και η ενεργοποίηση των δημοτών ταυτόχρονα!

Προεκλογικά μόνος αλλά και μαζί με άλλους συναδέλφους από τις Κοινότητες όλης της επικράτειας λέγαμε ότι ο νόμος μας χρησιμοποιεί ως ψηφοσυλλέκτες και τα όποια ωραία λόγια είναι  προεκλογικές βουβουζέλες! Συμμετείχαμε σε ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων και σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του Δήμου Καλαμάτας αναλάβαμε και θέσεις ευθύνης οι εκλεγμένοι πρόεδροι και μέλη των Κοινοτήτων είτε ανήκουμε στον συνδυασμό της πλειοψηφίας είτε στο συνδυασμό της μειοψηφίας. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε εκλεγεί δημοκρατικά και η όποια τοπική εκλογή δεν μειώνει την ευθύνη μας. Δηλαδή ο ομιλών αισθάνομαι υπεύθυνος μέχρι σήμερα και για το 1οΔημοτικό σχολείο Καλαμάτας και εξίσου υπεύθυνος και για αυτό του Ασπροχώματος!

Και ήλθε η υπουργική εγκύκλιος με την φαρδιά πλατιά υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εορτής, να μας στερήσει αυτή τη δυνατότητα αφού είχαμε αναλάβει θέσεις ευθύνης ,αφού είχε προηγηθεί η εκλογή μας από το Δημοτικό Συμβούλιο, από το ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου. Δε μιλάμε για μια γραφειοκρατική εμπλοκή, μιλάμε για μια συνειδητή υποβάθμιση και υποτίμηση του ρόλου των Κοινοτήτων και της αποστολής των προέδρων και των μελών των κοινοτικών συμβουλίων.

Η κακογραφία συνεχίζεται….. από πλευράς Κυβέρνησης και η απαξίωση αυτού του εθελοντικού θεσμού είναι πισωγύρισμα στην πραγματικότητα που λέει ότι όταν συμπεριφέρεσαι στους εκλεγμένους ως γλάστρες σύντομα θα δεις αποτελέσματα γλάστρας και όχι φυτώριων αυτοδιοίκησης όπως μπορούν να αναδειχθούν οι Κοινότητες. Κρίμα και νισάφι πια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο Καλαμάτας που μας εμπιστεύθηκε και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για την ψήφο τους! Εμείς συνάδελφοι νοιώθουμε παρά την «υπουργική μυωπία»! Προσωπικά να ευχαριστήσω και τους συμπολίτες εκπαιδευτικούς, γονείς και μη για την πρώτη στήριξη και αποδοχή και να ζητήσω και συγνώμη για την άθελα μου προσωρινή διαδικαστική καθυστέρηση για θέματα κυρίως διοικητικά και όχι λειτουργικά των σχολείων μας. Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν καλούς φίλους να τονίσω ότι η θέση του προέδρου της σχολικής επιτροπής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χωρίς μισθό και το ενδιαφέρον μου για τα σχολεία και τα παιδιά μας είναι,ήταν και θα παραμένει μόνιμο με ή άνευ θέσης.»