“ΟΧΙ στην υποβάθμιση του ΕΣΥ και της ζωής μας”

Στη Γενική Πανελλαδική Απεργία ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων

Η προσεχής πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για το λαό μας, τους υγειονομικούς και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Από τη μία, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά, η ενεργειακή φτώχεια με τα δυσβάσταχα τιμολόγια της ΔΕΗ και την υπέρογκη αύξηση των καυσίμων, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν μια υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.

Από την άλλη, δυστυχώς η πανδημία συνεχίζει να προελαύνει αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο, έμεινε στα πανηγύρια του 1ου κύματος, διατυμπανίζοντας από το περασμένο καλοκαίρι ότι «ξεμπερδέψαμε» με τον κορωνοϊό και άφησε γυμνό το ΕΣΥ με τις αναστολές και με τις μετακινήσεις ιατρών και προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με τις ανεπαρκείς ΜΕΘ και ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά από το πάθημα της πανδημίας και τα χιλιάδες θύματα θα ενισχυόταν το δημόσιο σύστημα Υγείας, γίνεται το αντίθετο.

Προσηλωμένοι στο στόχο της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, προχωρούν σε μια σειρά αντιδραστικές ενέργειες. Η αρχή έγινε με τους μειωμένους προϋπολογισμούς (μείον 560 εκ.) για το 2022. Η συνέχεια γίνεται με συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων και Υγειονομικών μονάδων. Ακολουθεί η καθιέρωση χειρουργικών νοσηλείων με τα επί πληρωμή «απογευματινά» χειρουργεία. Έπεται η απόλυση των ΣΟΧ και η είσοδος εργολάβων και επιχειρήσεων σε καθαριότητα, σίτιση, τεχνικές υπηρεσίες. Ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή δημόσιες επιχειρήσεις. Το τελευταίο μάλιστα μας αφορά και άμεσα καθώς πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή η κύρωση δωρεάς του «ΙΣΝιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Η σύμβαση δωρεάς δεσμεύει την ανέγερση και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη ώστε να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, δηλαδή ως επιχείρηση του Δημοσίου, όπως το «Παπαγεωργίου» ή το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Το πρόβλημα δεν είναι η δωρεά, αλλά η δέσμευση να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Να λειτουργεί δηλαδή με όρους αγοράς και κόστους οφέλους, όπως κάθε ΝΠΙΔ του δημοσίου (βλ ΔΕΗ). Η σύμβαση, κάνοντας λόγο για το «κοινό όραμα υπουργείου Υγείας και ΙΣΝ» να «αποτελέσει πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα «θέσει τους κανόνες για την μελλοντική ανάπτυξη παροχών Υγείας στην Ελλάδα», αναφέρει ότι θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Νοσοκομείο Σπάρτης και θα αποτελεί μοντέλο συνολικότερης ανάπτυξης του νέου (ιδιωτικοποιημένου) ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 «Για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης», δεν υπάρχει καν αναφορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου για την «αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας». Ωστόσο, οι αναγκαίες και καλοδεχούμενες σύγχρονες υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παροχές που δικαιούται ο λαός της περιοχής, θέτουν ως όρο τη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχειρηματικής μονάδας, δηλαδή ο λαός της Σπάρτης και της Λακωνίας, θα καλείται να πληρώσει είτε έμμεσα (ασφαλιστικά ταμεία) είτε άμεσα.

Στις προβλέψεις της σύμβασης υπάρχουν τα κριτήρια της επιχειρηματικής δράσης, όπως η οικονομικά «αποδοτικότερη» λειτουργία, η εφαρμογή των «βέλτιστων διεθνών πρακτικών», οι οποίες αφορούν ό,τι έχει σχέση με την προσαρμογή στους «κανόνες της αγοράς» και βεβαίως η ύπαρξη του «CEO» (chief executive officer), όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν επιχειρηματικό όμιλο και τα διοικητικά στελέχη του (βλ. Ντυνάν).

Σημειώνεται επίσης ότι προβλέπεται η μεταφορά, μετεγκατάσταση κλινικών, μονάδων και τμημάτων από το σημερινό Νοσοκομείο Σπάρτης προς το νέο, δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν και λειτουργούσαν μετατρέπονται σε υποδομές του νέου νοσοκομείου – επιχείρησης. Ενώ δεν αναφέρεται πουθενά ξεκάθαρα τι μέλλει γενέσθαι με το Νοσοκομείο Μολάων που αποτελεί Νοσηλευτική Μονάδα του ενιαίου Γ.Ν Λακωνίας. Σε ερώτηση μάλιστα επί του θέματος, δόθηκε μια γενικόλογη απάντηση περί συνέχισης της διασύνδεσης με όλες τις Μονάδες και τα Κ.Υ της περιοχής, χωρίς να ξεκαθαρίζεται όμως το νομικό και το διοικητικό καθεστώς. Είναι φανερό λοιπόν ότι δεν πρόκειται απλά για μια τυπική «δωρεά» που κατά διαστήματα γίνεται από τους πλουσίους αυτού του τόπου και τα διάφορα «κοινωφελή ιδρύματα» που στήνουν. Πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και υποβάθμισης του δημοσίου του χαρακτήρα, που υλοποιείται, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, ακόμη και τις δωρεές.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, οι Υγειονομικοί που έχουν δώσει 2 χρόνια τώρα τη μάχη με την πανδημία, μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα ρεπό, με περικοπή των αδειών, περισσότερο στοχοποιούνται παρά αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία. Ο μέσος μισθός των Υγειονομικών είναι περίπου τα 900 ευρώ καθαρά. Έχουν προ πολλού περικοπεί τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας. Αντί λοιπόν να αυξηθούν οι μισθοί, αντί να επανέλθει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς, αντί να ενταχθούν όλοι στα ΒΑΕ, πάνε να διαιρέσουν, να διχάσουν το προσωπικό με το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής και τη βαθμολογική κατάταξη των υγειονομικών από την οποία προκύπτει μείωση του χορηγούμενου ποσού και αποκλεισμοί. Οι 16.000 επικουρικοί βρίσκονται σε μία διαρκή ομηρία και αβεβαιότητα με τις ανανεώσεις των συμβάσεων για λίγους μήνες, τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα, ενώ ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού από τις 4.900 θέσεις που ανήγγειλαν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης έχουν συμβάλλει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας. Η αρχή έγινε το 2012 με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συγχωνεύοντας και κλείνοντας νοσοκομεία, κόβοντας μισθούς και δικαιώματα των υγειονομικών. Ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν άνοιξε ξανά τα νοσοκομεία και δεν επανέφερε τα δικαιώματα των υγειονομικών όπως είχε υποσχεθεί, αλλά έδειξε και το δρόμο της ιδιωτικοποίησης με το Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ενώ έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, να προωθήσει πλήρως την ιδιωτικοποίηση μέσω των ΝΠΙΔ.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!!! Απαιτούμε να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να αναγνωριστεί το έργο μας μπροστά και στην πανδημία!!!

Ø ΟΧΙ στην υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου. Κατάργηση των φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του χρηματιστηρίου της ενέργειας.

Ø ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω των ΝΠΙΔ. Ενίσχυση και λειτουργία του ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και κάλυψη άμεσα όλων των οργανικών θέσεων.

Ø Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Μολάων, ως Γενικό Νοσοκομείο.

Ø Άρση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς.

Ø Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.

Ø Ένταξη στα ΒΑΕ σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής και χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.

Ø Αυξήσεις στους μισθούς για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις μόνιμες πλέον συνθήκες ακρίβειας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

ΤΟ ΔΣ

5/4/2022