Καλάμια Κορινθίας | Σοβαρά προβλήματα στο 5ο Δημοτικού Σχολείο

Ερώτηση Βελόπουλου και απάντηση Πέτσα

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο στα Καλάμια Κορινθίας υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τη μάντρα που περικλείει το εν λόγω Δημοτικό Σχολείο. Συγκεκριμένα, η μάντρα είναι ετοιμόρροπη και οι σοβάδες πέφτουν, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος για την ασφάλεια των μικρών μαθητών και όχι μόνο. Από σχετικές πληροφορίες που λάβαμε, ο εν λόγω Δήμος, παρά τις οχλήσεις των πολιτών, αδιαφορεί. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς αυτές οι συνθήκες είναι δυνατόν να υπάρχουν σε δημόσιο σχολείο, εν έτει 2022.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προκειμένου να εξασφαλιστούν η αμεσότερη δυνατή επισκευή και η συντήρηση της μάντρας του 5ου Δημοτικού Σχολείου στα Καλάμια Κορινθίας;

2. Προτίθεσθε να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα, άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη και μη διακοπτόμενη φοίτηση των μαθητών σε άλλη σχολική μονάδα της περιοχής, φροντίζοντας κατ’ επέκταση και την ασφαλή μεταφορά τους, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης στο δικό τους σχολείο;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2520/28-01-2022 έγγραφο του Δήμου Κορινθίων και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, στο Δήμο Κορινθίων Νομού Κορινθίας, έχει κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ποσό ύψους 766.050,00€ και για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων ποσό ύψους 172.900,00€, ενώ ίδια ποσά έχει προγραμματιστεί να αποδοθούν και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, στη βάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία

«ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7- Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των Δήμων της Χώρας, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Κορινθίων χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 807.200,00€, ενώ στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 5133/23-02-2018 Πρόσκλησης ΙΙ του Υπουργού Εσωτερικών με τίτλο

«Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» του ίδιου Προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, ο Δήμος εντάχθηκε με χρηματοδότηση ύψους 295.600,00€.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ