Ο Αμερικάνος Πρέσβης στην Αρχαία Μεσσήνη

Εκστασιασμένος έμεινε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt (Τζέφρι Πάιατ) από την ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη και την ενημέρωση που είχε για το χώρο από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Ο κ. Geoffrey Pyatt μάλιστα εξέφρασε τα όσα αισθάνθηκε και είδε, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter “Εκπληκτική η Αρχαία Μεσσήνη, στην όμορφη Πελοπόννησο. Ευχαριστώ καθηγητά Πέτρο Θέμελη, για το ότι μοιράστηκες μαζί μου το έργο όλης σου της ζωής”/ “Amazing ancient Messene in beautiful Peloponnese. Thank you Professor petros Themelis for sharing your life’s work”.

Η ξενάγηση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, ως το μεσημέρι. Ο κ. Θέμελης ήταν ενήμερος εδώ και 2 εβδομάδες περίπου για την επίσκεψη και έτσι κατέβηκε στην Μεσσηνία για να τον συναντήσει και τον ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Μαζί με τον πρέσβη ήταν η σύζυγός του και η μητέρα της. Στην ξενάγηση έφτασαν ως το Στάδιο, μιλώντας, και ο πρέσβης φάνηκε να έχει μείνει έκπληκτος από τα όσα είδε και από την ομορφιά της φύσης. Η ξενάγηση έγινε σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα όπως σημειώνει ο κ. Θέμελης. Η οικογένεια είχε έρθει το Σάββατο στην Καλαμάτα και ο πρέσβης αναμενόταν να αναχωρήσει για την Αθήνα χτες το βράδυ. Ο ιδιαίτερος τόπος καταγωγής της οικογένειας Pyatt είναι η Καλιφόρνια, γι’ αυτό και στον καθηγητή δόθηκε ως δώρο βιβλίο με την ιστορία της. Ο κ. Θέμελης με τη σειρά του, χάρισε κι εκείνος βιβλία σχετικά με το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρέσβης για τον τρόπο που δουλεύει ο κ. Θέμελης και μάλιστα σχολίασε πως το σκεπτικό του είναι στη βάση που λειτουργεί και η Αμερικανική Σχολή της Αρχαιολογίας. Οι επισκέπτες δεν πρόλαβαν να δουν και το Μουσείο, όμως ξέκλεψαν λίγο χρόνο για να απολαύσουν ένα καφέ στο χωριό και να δουν την υπέροχη θέα.

Γιούλα Σαρδέλη