Μπακαλιάρος με τσιγαριστά χόρτα στο φούρνο

Μία μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 4-5 μερίδες
1 κιλό ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο σε μερίδες
1 κ σ αλεύρι
1 φλ τσ ελαιόλαδο
8 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι πολτοποιημένες φρέσκιες ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
1 κιλό ανάμεικτα τσιγαριστά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα, λάπαθα, μαϊντανό, άνηθο και μάραθο)
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1.    Βάζετε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα πλυμένα και κομμένα χορταρικά, τα κρεμμυδάκια και το πράσο, να μαραθούν.
2.    Προσθέτετε τον τοματοπολτό, το μπακαλιάρο ελαφρά αλευρωμένο και σιγοβράζετε για 15”. Σε πήλινη γάστρα τοποθετείτε τα σοταρισμένα χορταρικά και επάνω τους το μπακαλιάρο.
3.    Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και προσθέτετε 1-2 ποτήρια ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προθερμαίνετε το φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο και ψήνετε για 30′-40′.
Σερβίρετε ζεστό το φαγητό, με την πήλινη γάστρα στο τραπέζι και πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.