Μισοκοφτή Σύμης (φραγκόσυκο κρέμα)

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
2-3 κιλά φραγκόσυκα ώριμα
3 φλ τσ αλεύρι ή νισεστέ
3-4 κ σ ζάχαρη
2-3 γαρίφαλα κοπανισμένα

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε τα φραγκόσυκα πολύ καλά κάτω από άφθονο κρύο νερό για να φύγουν τα πολλά αγκάθια. Τα κόβετε κάθετα στις κάθε στις δυο άκρες και με ένα μυτερό μαχαίρι τα χαράζετε κατά μήκος και τα ξεφλουδίζετε.

2. Τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζετε νερό. Σιγοβράζετε 20′-25′. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα τρυπητό το οποίο έχετε τοποθετήσει μέσα σε ευρύχωρη λεκάνη. Συλλέγετε το ζωμό και αδειάζετε τον πολτό από τα φρούτα σε τουλουπάνι. Τα σφίγγετε και παίρνετε τον υπόλοιπο χυμό.

3. Ενώνετε τα υγρά και μετράτε για κάθε 5 φλ τσ χυμό 1 φλ τσ αλεύρι ή νισεστέ. Ρίχνετε σε καθαρή κατσαρόλα το χυμό και κρατάτε 2-3 φλ τσ μέσα στο οποίο διαλύετε το αλεύρι ή το νισεστέ. Τα προσθέτετε στο υπόλοιπο μείγμα μαζί με τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα και βράζετε το μείγμα μέχρι να πήξει.

4. Αδειάζετε την κρέμα σε μπολ και τη βάζετε στο ψυγείο. Τη σερβίρετε κρύα.