Μήνυμα Δημάρχου Σπάρτης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19Η Μαΐου είναι ημέρα υπενθύμισης των γεγονότων της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τα στρατεύματα του Κεμάλ Μουσταφά, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Ο Δήμος Σπάρτης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, που αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και τα νέα δεδομένα της ζωής τους, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ποντιακής ψυχής και στάθηκαν όρθιοι κρατώντας άσβεστη την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, που με περίσσια αγάπη μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες γενιές.
Για αιώνες εξάλλου ο Πόντος αποτελούσε, πατρίδα με ιστορία, παραδόσεις, ήθη, έθιμα και θρησκεία και ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αποτελεί για το έθνος μας ημέρα πένθους.
Είναι σημαντικό μία τέτοια ημέρα, να μην ξεχνάμε.
Γιατί η γνώση του παρελθόντος έχει σκοπό και στόχο να προετοιμάσει το μέλλον και συγχρόνως να προστατεύσει τον τόπο μας ώστε να μην μπει ξανά σε νέες θλιβερές περιπέτειες.
Ένα μέλλον που απαιτεί τη σταθερότητα, τη φιλική συμβίωση και την ειρήνη. Κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεργασία των λαών.
Τιμούμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην προσπάθειά, που γίνεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας.

Ο Δήμαρχος

Ευάγγελος Βαλιώτης