19 Μαίου Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων {video}

Η σημερινή μέρα, 19 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί από την Βουλή των Ελλήνων από το 1994, ως η ημέρα που όλοι θυμούνται και τιμούν αυτό το γενναίο κομμάτι του Ελληνισμού, τους Έλληνες του μικρασιατικού Πόντου. Οι σφαγές και οι εκτοπισμοί εναντίον Ελληνικών πληθυσμών από το κίνημα των Νεότουρκων για μια δεκαετία (1914–1923), στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 383.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ήταν κι αυτοί που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν σωτηρία σε γειτονικές χώρες.
Ο εκπαιδευτικός και κινηματογραφιστής Νίκος Γαλάνης σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων Πατρών, δημιούργησε ένα συγκινητικό βίντεο, όπου σε κάτι παραπάνω από 3 λεπτά, οι εικόνες, οι μουσικές, τα πρόσωπα διαμηνύουν πως ακόμα και μια χούφτα ανθρώπων μπορούν να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η φωνή του μεγάλου Μάνου Κατράκη, η ποντιακή λύρα, ο μονοκέφαλος αετός των Κομνηνών, τα αγόρια και τα κορίτσια του συλλόγου, τα χρώματα και οι κινήσεις του πασλίκ και του λαχόρ σαγηνεύουν το μάτι και διαπερνούν τη ψυχή.

Αξίζει να το δείτε: