«Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία Πατρών»

Απάντηση Γκάγκα σε βουλευτές της Ελληνικής Λύσης

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια διαρκούς μάχης με την πανδημία, το εναπομείναν προσωπικό των νοσοκομείων Πατρών εργάζεται νυχθημερόν χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, ειδικότερα μετά την κατάσταση σε καθεστώς αναστολής εργασίας των υγειονομικών υπαλλήλων. Σε κάθε κλινική, όταν παρουσιάζεται ένα θετικό περιστατικό κορονοϊού σε υπάλληλο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του να καλείται συνάδελφος που έχει ρεπό μετά από εφημερία, προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Επίσης, οι κλινικές κορονοϊού είναι υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών εξήντα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και επιπρόσθετα άλλα οκτώ νοσούν λόγω κορονοϊού. Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας πενήντα δύο υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, ογδόντα πέντε βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και σαράντα σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, δηλαδή λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό κατά εκατόν πενήντα ατόμων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Παρόμοια η εικόνα και στο βοηθητικό προσωπικό, καθώς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών δέκα τραυματιοφορείς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, χωρίς όμως να έχουν γίνει νέες προσλήψεις για την αντικατάστασή τους με αποτέλεσμα να περικόπτονται ρεπό από το υπάρχον προσωπικό, με κάποιους εξ΄ αυτών να αποτελούν επικουρικό προσωπικό των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαρτίου και οι οποίοι υπερεργάζονται, καθώς δε δύνανται να λάβουν τα οφειλόμενα ρεπό. Εξίσου σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε επίπεδο βοηθών θαλάμου, καθώς ποτέ δεν αναπληρώθηκαν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις αναστολές εργασίας του προσωπικού, ενώ ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για τη λειτουργία των Νοσοκομείων και για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πάτρας να ενισχυθούν με το απαραίτητο σε αριθμό και ειδικότητες ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών

Απαντώντας στην με αρ. 2629/24-1-2022 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελά και Κ. Χήτα, σχετικά με ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία Πατρών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στα Νοσοκομεία ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ και ΓΝΠ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ δεν τίθεται θέμα υποστελέχωσης και η λειτουργία τους είναι απρόσκοπτη και συνεχής.

Τα όποια κενά δημιουργούνται λόγω αναστολών ή συνταξιοδοτήσεων γίνεται προσπάθεια να καλύπτονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία (πρόσληψη μόνιμου, επικουρικού προσωπικού).

Η 6η ΥΠΕ, με γνώμονα την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας, ώστε υλοποιώντας από κοινού μια σειρά παρεμβάσεων, τα Νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις, δεδομένου και των καθημερινά μεταβαλλόμενων συνθηκών της επιδημιολογικής κρίσης (covid 19).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελά, Κ. Χήτα

 

ΕΣΩΤ. ΔΙΑΝΟΜΗ:

Γρ. Υπουργού

Γρ. Αναπλ. Υπουργού

Γρ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Η ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 

 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ