Με λαμπρότητα εόρτασε η Μονεμβασία την Παναγία Χρυσαφίτισσα

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, αλλά και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, εόρτασε η τοπική μας εκκλησία, την Κυριακή και Δευτέρα 1 και 2 Μαΐου 2022, την πολιούχο και προστάτιδα του τόπου μας Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας.

Την Κυριακή 1 Μαΐου 2021, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο, συγχοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 τελέστη ο Όρθρος και στη συνέχεια πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο ναό στο Κάστρο Μονεμβασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, συμπαραστατούμενο από το Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο και το Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσωπικότητα της υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας, την οποία κρατούσαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρίζες» ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, την οποία έραναν με ροδοπέταλα, υπό τη συνοδεία των ήχων της Φιλαρμονικής της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας.

Να αναφέρουμε επίσης ότι έγινε ρήψη ροδοπέταλων και ροδόνερου από αέρος, με χρήση ειδικού drone, προσφορά του συντοπίτη μας επιχειρηματία κ. Μιχάλη Σπυριδάκου.

Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών Μονεμβασίας προσέφερε γλυκίσματα, ενώ οφείλουμε να τονίσουμε την παρουσία μελών της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας οι οποίοι πλαισίωσαν το ψαλτήρι, προσδίδοντας την δέουσα μεγαλοπρέπεια αλλά και την αναγκαία κατάνυξη στη μεγάλη αυτή εορτή.

Τον εορτασμό της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, τίμησαν μεταξύ των άλλων με τη παρουσία τους, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Πιερρής Παπαδάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Κατερίνα Τσαφατίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρίπολης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης και ο Βουλευτής Αθηνών κ. Βασίλης Σπανάκης.

Επίσης παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Χαραμή και Βασίλης Κουλουβάκος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος, ο πρ. Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Αδαμαντία Τζανετέα και Μιχάλης Σταματάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας κ. Βασίλης Τσιγαρίδας, ο Διοικητής του Α.Τ. Μολάων κ. Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής του Α.Σ. Μονεμβασίας κ. Νεκτάριος Γάγκας, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Πολίτης, η Υπολιμενάρχης Νεαπόλεως κα Βασιλική Χριστοφοράκη, η Διοικήτρια του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κα Ελένη Σωτηροπούλου, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος πιστών από τη Μονεμβασία και την ευρύτερη περιοχή.

Το monemvasianews.gr συγχαίρει τόσο την Ενορία Μονεμβασίας και τον εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Κρυπωτό όσο και το Δήμο Μονεμβασίας, για την άρτια και λαμπρή οργάνωση της εορτής και εύχεται, η Παναγία Χρυσαφίτισσα να σκεπάζει και να προστατεύει την ιστορική μας πόλη, φωτίζοντας τις σκέψεις και τα βήματα των ανθρώπων.

Φωτογραφίες: facebook.com/Μιχάλης Καρούνης, facebook.com/Mike Spiridakos, facebook.com/Νεκτάριος Μαστρόπουλος, facebook.com/Rita Thermo, facebook.com/Σταύρος Χριστάκος