Μαρουλοντολμάδες από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 4-6 άτομα

2 μεγάλα μαρούλια ή 3 μικρότερα | 250 γρ χοιρινό και 250 γρ μοσχαρίσιο κιμά | 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο | 1/2 ποτήρι ρύζι καρολίνα | 1 φλ τσ ελαιόλαδο | αλάτι και πιπέρι | 1 ποτήρι ζεστό ζωμό βοδινού | 1/2 ματσάκι άνηθο | 2 αυγά, χυμό ενός λεμονιού

Τρόπος παρασκευής
1.Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα των μαρουλιών, τα πλένουμε και τα ζεματάμε για 1-2′ σε βραστό νερό, για να μαλακώσουν. Ζυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε σε κάθε μαρουλόφυλλο από μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τα τυλίγουμε σφιχτά.

2.Στη βάση μιας φαρδειάς κατσαρόλας στρώνουμε τα εξωτερικά πιό σκληρά μαρουλόφυλλα και επάνω τους τοποθετούμε τους μαρουλοντολμάδες κυκλικά.

Όταν τελειώσουμε με τα υλικά, σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο τους μαρουλοντολμάδες και ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο, τον χυμό και τον ζεστό ζωμό.

3.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τους ντολμάδες για 30′. Όταν είναι έτοιμοι, αφαιρούμε το πιάτο και τους περιχύνουμε με αυγολέμονο ή γιαούρτι σακκούλας.

4.Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε σε μπολ τα δύο αυγά, ρίχνουμε λίγο λίγο τον χυμό και αργά αργά, λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε τους μαρουλοντολμάδες ζεστούς και είναι μιά άλλη εκδοχή για τα λαχανοντολμαδάκια ή γιαπράκια της παραμονής των Χριστουγέννων. Τα φύλλα των ντολμάδων αναπαριστούν τα σπάργανα που τύλιξαν τον Χριστό στην γέννηση του.