Ο Θ.Θανόπουλος στον fly για την καράργηση του Τειρεσία

thanopoulosΠλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των πελατών τους θα έχουν οι τράπεζες, με ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τον γνωστό “Τειρεσία”.Ειναι μια αντιγραφή του βρετανικού μοντέλου, που απεικονίζει τη συναλλακτική δραστηριότητα

κάθε πελάτη και “βαθμολογεί” την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του. Κάθε τράπεζα θα μπορεί να έχει πλήρη στοιχεία για τις συναλλαγές του πελάτες της με όλες τις  τράπεζες, για τις υποχρεώσεις του και για τη γενικότερη συμπεριφορά του ως δανειολήπτη.

Το σύστημα “βαθμολογεί κάθε δανειολήπτη με βάση αυτή τη συμπεριφορά, λαμβάνοντας υπόψη  και σειρά άλλων κριτηρίων (π.χ. επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.).

Όπως αναφέρεται στον “Τύπο της Κυριακής”, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να διαγραφούν κάποια φυσικά πρόσωπα από τον Τειρεσία που πραγματικά βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο

Σήμερα υπολογίζεται ότι καταχωρημένα στη «μαύρη λίστα» είναι περί τα 1,6 εκατ. φυσικά -και νομικά- πρόσωπα, επειδή δεν πλήρωσαν τις επιταγές ή τις δόσεις των δανείων τους.

Με το νέο σύστημα θα μπορούν να γίνονται οι διασταυρώσεις με τις οποίες θα φαίνονται τα κεφάλαια και αν πραγματικά ποιος δεν πλήρωσε πχ επιταγές, συναλλαγματικές γιατί δεν είχε άλλα κεφάλαια.

Παράλληλα η κάθε τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της.

Για το θέμα αυτό μίλησε στον αέρα του fly ο πρόεδρος των δανειοληπτών, Θ.Θανόπουλος.

{saudioplayer}thanopoulosteires.mp3{/saudioplayer}