Λαδένια από τη Μαίρη Παναγάκου

Ένα από τα πιο παράξενα και χαρακτηριστικά φαγητά της άγονης αλλά πανέμορφης Κιμώλου

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι γοχ
10 γρ νωπή μαγιά
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 φλ τσ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Διαλύετε την μαγιά σε 1 φλ τσ χλιαρό νερό. Προσθέτετε αργά αργά το αλεύρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ζυμώνετε σε πήλινη λεκάνη, ρίχνοντας χλιαρό νερό, σιγά σιγά, μέχρι να έχετε ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο.

2. Σκεπάζετε την λεκάνη με πετσέτα και την αφήνετε κοντά σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

3. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και τοποθετείτε στην μέση το ζυμάρι. Το πιέζετε με τα χέρια σας, μέχρι να απλωθεί σε όλο το ταψί, ομοιόμορφα. Πασπαλίζετε με τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε με τα υπόλοιπα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

4. Προθερμαίνετε τον φούρνο με τις αντιστάσεις, στους 180ο και ψήνετε για 1 ώρα περίπου. Σερβίρετε την λαδένια ζεστή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ