Κρατικές ενισχύσεις, πρόστιμα στο γάλα και πλαίσιο για το τσίπουρο στη φαρέτρα Αραχωβίτη

Με δεσμεύσεις για τον πρωτογενή τομέα όπως το νέο πλαίσιο που θα διέπει το τσίπουρο, πρόγραμμα de minimis και για το αχλάδι, τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις για παραπτώματα νοθείας και παράνομης εισαγωγής γάλατος, εμφανίστηκε στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού Λάρισας στο δημαρχείο Τυρνάβου το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου.

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και τον δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση δήλωσε αισιόδοξος για άμεση επίλυση, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, του προβλήματος των αμβυκούχων πριν την έναρξη της νέας συγκομιδής και θεώρησε απαράδεκτο το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την οποία η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά. Τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα μνημόνια και αυτό διαφαίνεται από το πόσα προβλήματα που λίμναζαν για έτη μπόρεσαν να ξεπεραστούν.

«Η μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή, υπογράμμισε κατά την πολύωρη σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο υπουργός και γι΄ αυτό ξεκινά νομοθετικό έργο ώστε αρκετά από τα αγροτοκτηνοτροφικά αιτήματα να βρουν την επιθυμητή λύση.

Έτσι κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος εντάξαμε και τα ροδάκινα της περιοχής μετά τις ζημιές που υπέστησαν σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων. Όπως και σε κρατική ενίσχυση προχωράμε για την αιγοπροβατοτροφία ώστε να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων και εντείνουμε τους ελέγχους στην αγορά και στα τελωνεία.

Παράλληλα γίνεται προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στα νέα κλιματικά δεδομένα και τις νέες καλλιέργειες ώστε να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός.»

Σε ερώτηση για το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών ο κ. Αραχωβίτης απάντησε ότι ο μικρομεσαίος αγρότης απολαμβάνει ασπίδα προστασίας και δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ, ενώ για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο και την μείωση κόστος παραγωγής ανέφερε ότι θα υπάρχουν συνδυαστικά μέτρα που θα στοχεύουν στην μείωση των παραπάνω.

Οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά το στάδιο της ανάπτυξης της καλλιέργειας, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης.

«Τα πρώτα πορίσματα του ΕΛΓΑ δε δείχνουν να είναι προς τη θετική κατεύθυνση, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στις τάξεις των τοματοπαραγωγών και προβληματισμό ως προς τη συνέχιση της καλλιέργειας. Διαφαίνεται άμεση ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των καταστροφικών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στις αποζημιώσεις του Οργανισμού, ενώ ζητάμε και την ένταξη της καλλιέργειας στις αποζημιώσεις του κανονισμού De minimis.

Ο Συνεταιρισμός ανταποκρινόμενος στις δυνατότητες του Μέτρου 9, αλλά και στην ανάγκη ευρύτερης στήριξης των προϊόντων των μελών, ίδρυσε Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων. Το πρόβλημα όμως ανταγωνισμού των ελληνικών προϊόντων από φθηνές εισαγωγές τρίτων χωρών, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις διάθεσης του προϊόντος και βιωσιμότητας της καλλιέργειας των οσπρίων. Tι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία για την εκτόνωση του φετινού προβλήματος, καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών οσπρίων;»

Ως απάντηση ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπενθύμισε τη στήριξη που παρείχε ο Οργανισμός στους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας κατά το 2017, λόγω κυρίως της πληθώρας των αποζημιούμενων φαινομένων, κάτι που δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό το 2018, δηλώνοντας αδυναμία να ξεπεράσει τα κανονιστικά προβλήματα κατά το τρέχον έτος, ενώ ουσιαστικά «έκλεισε το μάτι» στη δυνατότητα ένταξης της καλλιέργειας στον κανονισμό de minimis.

Ο κ. Αραχωβίτης από την πλευρά του, κάλεσε τον Πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ σε σύσκεψη στην Αθήνα ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες στήριξης οσπρίων.

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου