Κουνουπίδι στο ξίδι

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
2 κιλά κουνουπίδι
1 λεμόνι
μερικά δαφνόφυλλα
λευκό ξύδι
αλάτι και κόκκους πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Αφαιρείτε τα πράσινα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από τα κουνουπίδια. Κόβετε τα μπουκετάκια του σε μέγεθος καρυδιού. Τα βάζετε να μουσκέψουν σε κρύο αλατισμένο νερό, για 2 ώρες περίπου.

2. Βράζετε άφθονο αλατόνερο με μερικές φλούδες λεμονιού. Όταν βράσει το νερό ρίχνετε μέσα τα κουνουπίδια , προσθέτετε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και βράζετε για 2′-3΄. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Όταν κρυώσουν τα τοποθετείτε στα βάζα.

3. Βάζετε το ξύδι να βράσει (αρκετή ποσότητα για να σκεπάζει τα κουνουπίδια στο βάζο) μαζί με το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και λίγο αλάτι. Μόλις βράσει, το αδειάζετε πάνω στα κουνουπίδια και τα αφήνετε να κρυώσουν με ανοιχτά τα βάζα. Μετά τα κλείνετε ερμητικά και τα φυλάσσετε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Σερβίρετε ως ορεκτικό.