Κοτόπιτα με τραχανά από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά (για 8 άτομα)
1 κοτόπουλο περίπου 1.000 – 1.200 γρ
3 καρότα πλυμένα και καθαρισμένα
2 φύλλα δάφνης
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη(προαιρετικά)
3/4 φλ τσ γλυκό τραχανά
2 κ σ βούτυρο φρέσκο
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 κ σ δυόσμο ψιλοκομμένο
5 αυγά
2 φλ τσ κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλ τσ γραβιέρα τριμμένη
λίγο αλάτι αν χρειάζεται και λίγο λευκό πιπέρι
7 φύλλα κρούστας για γλυκά

Τρόπος παρασκευής
1. Βράζετε το κοτόπουλο σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30′ μαζί με τα καρότα και την δάφνη. Βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει. Κρατείστε τον ζωμό στην άκρη. Αφαιρέστε την πέτσα και τα κόκκαλα και κόψτε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο για 5′ ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τα κρεμμύδια, (το σκόρδο), τον δυόσμο και ρίξτε 2 φλ ζωμό σουρωμένο. Σιγοβράστε για 25′-30′ μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.

3. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο στρογγυλό σκεύος και στρώστε τα φύλλα, αλειμμένα με βούτυρο ενδιάμεσα και πασπαλισμένα με τυρί. Αφήστε τις άκρες των φύλλων να εξέχουν αρκετά έξω από το σκεύος. Στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο ρίξτε το υπόλοιπο τυρί και αδειάστε το περιεχόμενο της στο ταψί.

4. Χτυπήστε τα αυγά και αναμείξτε τα με τον τραχανά και 2 φλ τσ κρύο ζωμό σουρωμένο, από το κοτόπουλο. Περιχύστε με αυτά το μείγμα της πίτας και γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα μικρό στεφάνι γύρω από την πίτα.

5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στο αερόθερμο στους 160ο και ψήνετε την κοτόπιτα για 50′-60′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.

Αφήνετε την πίτα να κρυώσει και την σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.