«Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους υγειονομικούς»

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου ενώνει την φωνή του με τους υγειονομικούς όλης της χώρας, που οργισμένοι βλέπουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να τους εμπαίζουν απροκάλυπτα και να επιχειρούν την ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ, κάνοντας ότι μπορούν για να αυξηθεί το κύμα φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια.

Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στην Πρωτοβάθμια και στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι. Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων. Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται επί πολλά έτη με συνεχείς ανανεώσεις και είναι αυτονόητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας (ορισμένοι χάνοντας τη ζωή τους) και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκή ομηρία και ανασφάλεια. Με  απολύσεις των ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί, παρότι γνωρίζουν ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί σε κατάρρευση τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Πρόνοια.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Ενώ οιυπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έταξαν ένα χρόνο παράταση σε όλους τους συμβασιούχους, οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε), οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Μάλιστα τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι θα έχουν ενεργείς συμβάσεις θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκεςμεσαίωνα στους εργαζόμενους. Η ρύθμιση αυτή καλλιεργεί την ανασφάλεια στους συμβασιούχους οι οποίοι παραιτούνται κατά εκατοντάδες και αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Κυριολεκτικά σμπαραλιάζει τα νοσοκομεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: την τροποποίηση της διάταξης, όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για ένα χρόνο παράταση των συμβασιούχων που το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΟΑΕΔ,ειδικευόμενων νοσηλευτών, ΣΟΧ).