«Η Ευρώπη οφείλει να πάρει θέση στο θέμα των Τεμπών»

Πρόταση ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε η ευρωνουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρία Ζαχαρία

Η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Μαρία Ζαχαρία κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας όλων των πρώην υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών. Στόχος της πρότασης είναι να πιέσει και η Ευρώπη ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποινική τους δίωξη και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αναληφθούν επιτέλους οι ευθύνες που αναλογούν σε όλους όσοι με πράξεις ή παραλείψεις συνέβαλαν στην τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Η πρόταση διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) για συζήτηση. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) θα κληθεί να γνωμοδοτήσει. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης των συντονιστών των επιτροπών αυτών να αναδείξουν την πρόταση και να εισηγηθούν την παραπομπή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας: θα φανεί αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένα να στηρίξουν εμπράκτως την απόδοση Δικαιοσύνης μέσω των συντονιστών των ομάδων τους ή αν θα επιλέξουν την υπεκφυγή. Αν αποφύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα φανεί ξεκάθαρα ότι η μέχρι στιγμής στάση τους έχει να κάνει αποκλειστικά με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η Πλεύση Ελευθερίας αγωνίζεται σε όλα τα επίπεδα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε αυτό το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, απέναντι σε μια κοινωνία που απαιτεί Δικαιοσύνη και διαφάνεια. Οι

υπουργικές καρέκλες δεν είναι ασπίδα απέναντι στον νόμο. Το να χαρακτηρίζονται οι εγκληματικές παραλείψεις ως απλές αβλεψίες δεν είναι απλώς νομικά εσφαλμένο, είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή όταν σε κράτος-μέλος της συγκαλύπτονται ευθύνες για κρατικά εγκλήματα. Η αλήθεια για τα Τέμπη και η δικαίωση των θυμάτων δεν είναι πολιτική πολυτέλεια. Είναι θεσμική υποχρέωση.

Η Ελλάδα οφείλει να τιμήσει τη μνήμη των 57 θυμάτων με έργα, όχι με λόγια.

Η Ελλάδα οφείλει Αλήθεια. Οφείλει Δικαιοσύνη. Οφείλει Δημοκρατία.