“Καταρρέει κι εξευτελίζεται η αγορά του πορτοκαλιού”

portokalia-flynewsΣτον αέρα του FLY μίλησε σήμερα ο διοικητικός επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας, κύριος Σαρρής, ο οποίος καταπιάστηκε με τα τραγικά προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος οι παραγωγοί πορτοκαλιού.

Μάλιστα, έκανε λόγο για κατάρρευση και εξευτελισμό του προϊόντος.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη

{youtube}UnZUoeyhz0o{/youtube}

Είχε προηγηθεί το ακόλουθο υπόμνημα του Συνεταιρισμού προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Μια ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά (την χειρότερη των τελευταίων 25 χρόνων) βιώνουμε εμείς οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών χειμωνιάτικων ομφαλοφόρων πορτοκαλιών (μέρλιν, ναβαλίνες) αλλά και των όψιμων πορτοκαλιών ποικιλίας Valencia στη Λακωνία, συγκεκριμένα στους δυο Δήμους της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, Ευρώτα και Μονεμβασίας.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ!
Οι εξαγωγές ήταν και παραμένουν ασήμαντες από την έναρξη της εμπορικής περιόδου και η ζήτηση στην εσωτερική αγορά είναι υποτονική, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του παραγωγού είναι πολύ κάτω του κόστους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των παραγωγών στο δέντρο για τα χειμωνιάτικα ομφαλοφόρα, ήταν 0,03 λεπτά του ευρώ ως και 0,08, ενώ στα Valencia, οι τιμές στο δέντρο ξεκίνησαν 0,10 λεπτά του ευρώ και πολύ γρήγορα έφτασαν 0,04-0,06 λεπτά.
Παρόλα αυτά, το ΥΠΑΑΤ, φαίνεται να αδιαφορεί και να αδρανεί πλήρως. Σε πολλά κτήματα οι παραγωγοί μας, λόγω έλλειψης ρευστότητας, έχουν περιορίσει σημαντικά τις καλλιεργητικές τους φροντίδες με αποτέλεσμα ποιοτικά υποβαθμισμένους καρπούς και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.
Έχοντας φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν στο τομέα των εσπεριδοειδών στη νότια Λακωνία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας, με 2000 μέλη παραγωγούς, καταθέτει τις εξής προτάσεις για την αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης:
1) Να ξεκινήσει άμεσα η ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), με τεκμηρίωση του αιτήματος στην ΕΕ για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στη νότια Λακωνία και συγκεκριμένα στο Δήμο Ευρώτα και Μονεμβασίας.
  Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας καταβάλλονται από τα κράτη μέλη με την έγκριση της ΕΕ, σε περιπτώσεις που υπάρχουν απρόβλεπτες μεταβολές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως συμβαίνει σήμερα με την βιωσιμότητα της εσπεριδοκαλλιέργειας στην Λακωνία.
2) Το ύψος των ενισχύσεων de minimis πρέπει να φτάνει τα 200 ευρώ ανά στρέμμα.
3) Ζητάμε για την επόμενη τριετία 2015, 2016 και 2017, το ανώτατο σωρευτικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στις επιχειρήσεις του τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, να αυξηθεί από 75.382.500 ευρώ, σε 120 εκατομμύρια, για την διαχείριση κρίσεων στην πρωτογενή παραγωγή.
4) Να εκπονηθεί επιτέλους μια εθνική στρατηγική για τα εσπεριδοειδή. Τα αποσπασματικά μέτρα, οι αυτοσχεδιασμοί και η απλή εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, οδήγησαν στο περιθώριο τον τομέα.
5) Στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωσης νέας ΚΑΠ 2014-2020 να υιοθετηθεί από την χώρα η σύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης με τη χυμοποίηση. Η «συνδεδεμένη ενίσχυση» προβλέπεται από τον κανονισμό που έχει συντάξει η επιτροπή για τη νέα ΚΠΑ, σε ποσοστό μέχρι 8% επί του συνολικού ύψους της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους μέλους ανά έτος, που στην Ελλάδα φτάνει το 13%. Είναι δε δικαίωμα του κράτους μέλους να το ασκήσει η όχι.
  Θα πρέπει η Ελλάδα μέχρι την 1η Αυγούστου 2014, να αποφασίσει αν θα υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα από το 2015-2020. Δηλαδή εάν θα υποθέτήσει την εφαρμογή «συνδεδεμένης» οικονομικής ενίσχυσης στην χυμοποίηση, με πολλαπλά οφέλη σε όλο τον τομέα των εσπεριδοειδών όπως:
α) Στην αγορά των νωπών η οποία θα αποσυμφορείται από τις πλεονάζουσες ποσότητες, έτσι ώστε να ισορροπεί η προσφορά με τη ζήτηση, οι τιμές να συγκρατούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και να αποτρέπεται η εκμετάλλευση των παραγωγών από τους εξαγωγείς (κατάρρευση τιμών τα τελευταία εμπορικά έτη 2010, 2011, 2012, 2014).
β) Θα αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός του υγιούς εμπορίου νωπών από τις ευτελούς αξίας εβγάλματα συσκευαστηρίων η από ποιοτικά ακατάλληλα που σήμερα οδηγούνται στην αγορά.
γ) Η συνολική τιμή της χυμοποίησης (εμπορική αξία και οικονομική ενίσχυση) θα λειτουργεί ως κατώτερη τιμή στην αγορά νωπών, δηλαδή έμμεσα, οι τιμές των νωπών θα σταθεροποιούνται σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και οπωσδήποτε ψηλότερα από την εκάστοτε διαμορφούμενη τιμή χυμοποίησης.
δ) Θα ενισχυθεί η απασχόληση σε περιφερειακό επίπεδο και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψουν την παραγωγή τους, αλλά θα την εντατικοποιήσουν εκ νέου.
ε) Οι ομάδες παραγωγών εσπεριδοειδών θα ισχυροποιηθούν ως βασικό έργο άσκησης αγροτικής πολιτικής στη χώρα, αφού θα δίνεται σε αυτές η δυνατότητα προγραμματισμού και έλεγχου της συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης της παραγωγής, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Σημειώνουμε ότι σήμερα οι ομάδες παραγωγών απειλούνται με διάλυση αφού λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρατηρείται το φαινόμενο οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις ομάδες παραγωγών, για να αποφύγουν τις όποιες κρατήσεις.
  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών των ομάδων παραγωγών και κατά συνέπεια, του ύψους των επιχειρησιακών προγραμμάτων που μπορούν να υλοποιήσουν. Αποτέλεσμα, η απώλεια σημαντικών πόρων για τη χώρα, αφού αυτά επιχορηγούνται πλέον από την ΕΕ.
6) Στο πλαίσιο του πιο πάνω αιτήματος, ο ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, προτείνει να διατεθεί ως συνδεδεμένο τμήμα με την χυμοποίηση, την περίοδο 2015-2020 το ποσό των 17.680.000 ευρώ ανά έτος, οικονομική ενίσχυση που δινόταν ως συνδεδεμένη επί τρεις περιόδους χυλοποίησης τα έτη 2008 και 2009 (το 60% του συνόλου της τότε οικονομικής ενίσχυσης) με σαφώς θετικά αποτελέσματα στο σύνολο του τομέα (νωπά και μεταποιημένα).
7) Να γίνει επί τέλους μια μελέτη των προοπτικών και των διαμορφούμενων τάσεων, στη καταναλωτική αγορά καθώς και ένα μητρώο εσπεριδοειδών. Βάση αυτών, να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών με κίνητρα για τους παραγωγούς, υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για τη διεύρυνση της περιόδου ωρίμανσης με νέες ποικιλίες, στοχεύοντας στη παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων εσπεριδοειδών, βάση των κανονισμών της ΕΕ.
Έτσι, θα βελτιώσουν οι παραγωγοί την διαπραγματευτική τους δύναμη στα διάφορα καρτέλ και ολιγοπώλια και θα μπορούν να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις με αλυσίδες σουπερ μάρκετ στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
8) Να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε φορτίο με εσπεριδοειδή, από τη Νότια Αφρική, κυρίως σε πορτοκάλια Valencia, για την ασθένεια ‘guignardia citricarpa’ (μαύρη κηλίδα) σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της κομισιόν, η Νότια Αφρική πούλησε στην Ευρώπη πάνω από 400.000 τόνους πορτοκάλια μέσα στο 2013.
Παρακαλούμε ένθερμα για τις ενέργειες σας, ώστε ο αγροτικός κόσμος και κυρίως ο τομέας των εσπεριδοειδών, να έχει ένα καλύτερο παρόν για να μπορεί να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον.
  Με τις θερμότερες ευχές μας για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων θα είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία η διευκρίνιση».