Ο Β.Μητράκος μιλά στον FLY για τη νέα Δημοτική Παράταξη

mitrakosflynewsΓια το θέμα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, αλλά και για τη Νέα Παράταξη που θα διεκδικήσει το Δήμο Σπάρτης μίλησε χθες στον αέρα του FLY ο κύριος Βαγγέλης Μητράκος, ο οποίος χαρακτήρισε “ελπίδα” για τον τόπο μας τη νέα κίνηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

{youtube}T1XOoDW_yCI{/youtube}

Για τη νέα Δημοτική Παράταξη, ο κύριος Μητράκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

Ζούμε σε ένα δήμο που υστερεί δραματικά έναντι άλλων γειτονικών δήμων κυρίως σε θέματα ανάπτυξης , υποδομών και ποιότητας ζωής των κατοίκων . Ένα δήμο που για λόγους ιστορικούς , κοινωνικούς , οικονομικούς , κλπ ,  εξακολουθεί να ελέγχεται από κομματικά, οικονομικά και κοινωνικά «τζάκια» . Για το λόγο αυτό , κυρίως , αποτελεί ελπίδα και προοπτική η δημιουργία της νέας δημοτικής κίνησης των πολιτών που έγινε στις 13-11-2013 στη Σπάρτη . Οι απογοητευμένοι πολίτες του δήμου Σπάρτης , οι οποίοι αυτή τη στιγμή αποτελούν ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα , επενδύουν πολλά στην ίδρυση της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης . Προκειμένου , όμως , να μη διαψεύσει η νέα δημοτική παράταξη τις πολλές ελπίδες που επενδύονται πάνω της , θα πρέπει να κατοχυρώσει με σαφήνεια ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά , τα οποία θα την κάνουν αναγνωρίσιμη και θα εμπεδώσουν τη διαφορετικότητά της έναντι των υπολοίπων παρατάξεων .Προς τούτο θα πρέπει :

1. Να έχει σαφές πολιτικό πλαίσιο θέσεων απέναντι στο καθεστώς των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής που σκοτώνει τη χώρα και το λαό καθώς και απέναντι στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ο οποίος μεταβάλλεται ραγδαία σε ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να καταλογίζει ευθέως τις ευθύνες εκείνων που μας έφεραν σ’ αυτήν τη δραματική κατάσταση  από το 1974 έως ΚΑΙ σήμερα και να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα του Λαού για ένα άλλο , ελπιδοφόρο αύριο .

2. Χωρίς να ανοίξει πόλεμο με κανένα , να καταστήσει σαφές στο ντόπιο κατεστημένο ότι ο δήμος έχει ένα και μόνο αφεντικό , τους πολίτες , οι οποίοι με συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον του τόπου τους . Να καταστήσει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως τελειώνει οριστικά η εποχή που το συλλογικό-κοινωνικό συμφέρον ηττάται , σχεδόν πάντα στη Σπάρτη , οσάκις συγκρουστεί με το ατομικό .

3. Να είναι πραγματικά αυτόνομη και αδέσμευτη , για να μπορεί να εκφράσει ΟΛΟΥΣ τους πολίτες συσπειρώνοντάς τους γύρω από το πλαίσιο των πολιτικών της θέσεων , της προγραμματικής της διακήρυξης και των πραγματικών προβλημάτων του δήμου Σπάρτης .

4. Να μη μετατραπεί σε κομματικό παράρτημα  ούτε σε κλειστή ομάδα ή «μαγαζάκι» ούτε να προσδεθεί στο άρμα προσωπικών επιδιώξεων , γενόμενη πασαρέλα επωνύμων και τυχοδιωκτών της πολιτικής .

5. Να είναι και να παραμείνει μια δημοτική κίνηση πλουραλιστική ,πολυτασική , ακόμα και αντιφατική αλλά με έναν κοινό στόχο : Τα μέλη της να εκτεθούν στην αλληλεπίδραση με τους άλλους , να βρουν το θάρρος της γνώμης και της πρότασης , να πασχίσουν για τη σύνθεση και να επενδύσουν στην υγιή αντιπαράθεση .

6. Να είναι μια παράταξη συμμετοχική , όπου όχι μόνο ο επικεφαλής , όχι μόνο τα μέλη και τα στελέχη αλλά και ο απλός πολίτης να έχει άποψη . Να είναι μια παράταξη διαρκούς ανοιχτής διαβούλευσης .

7. Η νέα αυτοδιοικητική κίνηση ως γνήσια έκφραση των ελεύθερων κι ενεργών πολιτών του δήμου Σπάρτης να μη γίνει αφορμή για ανάδειξη νέων καρεκλοκένταυρων και καριεριστών. Γι’ αυτό πρέπει να διερευνήσει τρόπους ώστε να ισχύσει η αρχή της εναλλακτικότητας για τις θεσμικές θέσεις των αιρετών στο δήμο ακόμα και για το δημοτικό συμβούλιο .

8. Να αποτελέσει βήμα για όσους αναζητούν τρόπο να εκφραστούν πέρα από μηχανισμούς κι επικοινωνιακά τρικ , ως πολίτες κι όχι ως πολιτευτές ή οπαδοί .

9. Να είναι εξωστρεφής . Να βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους δήμους . Να θέλει ένα δήμο που να δρα τοπικά αλλά να σκέφτεται με ευρύτητα .

10. Να είναι μια δημοτική κίνηση διεκδικητική και μαχητική απέναντι στην κεντρική εξουσία. Να βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επαφή με τους πολίτες  και να έχει ένα πρόσωπο ανθρώπινο . Να δίνει το χέρι στον πολίτη για να σηκωθεί κι όχι να του γυρνά την πλάτη .

11. Να είναι μια παράταξη δημοκρατική . Να αποδεχθεί ότι αυτοί που θα την ακολουθήσουν προσέρχονται χωρίς αποκλεισμούς , ίσοι μεταξύ ίσων και ισότιμοι απέναντι σ’ όσους προτείνουν κάτι άλλο , κάτι διαφορετικό .

12. Να πιστεύει στο όραμα της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης , σε μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισονομίας , ισοπολιτείας και ίσων ευκαιριών .

13. Να βλέπει την αυτοδιοίκηση όχι ως άσκηση επικοινωνιολόγων αλλά ως δοκιμασία ιδεών. Να πιστεύει στη σύμμετρη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου . Να θέλει ένα δήμο μιας ταχύτητας κι όχι πολλών .

14. Να γίνει μια αυτοδιοικητική κίνηση που να δημιουργεί το όραμα ενός δήμου πρωτοποριακού σε ιδέες και δράσεις , μέσα από τη συνεχή αναζήτηση , εύρεση και υλοποίηση καινοτόμων ιδεών και προγραμμάτων .

15. Να είναι μια παράταξη με οικολογική συνείδηση και πολιτιστική και κοινωνική ευαισθησία , που θα σταθεί ανάχωμα στη δυστυχία που σκορπίζει γύρω της η πολιτική των μνημονίων , θα αναδείξει και θα προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον του τόπου και θα γονιμοποιήσει την πολιτιστική άνθισή του .

16. Να σέβεται και να τιμά το ρόλο των ΜΜΕ , να συνεργάζεται μαζί τους με πνεύμα ισοτιμίας  για την προώθηση των συμφερόντων του δήμου , αλλά σε καμία περίπτωση να μην «προσκυνήσει» ΜΜΕ τα οποία αναγάγουν την ενημέρωση και την πληροφόρηση σε εμπορική πράξη .

17. Να αποτυπώσει με σαφήνεια ένα όραμα για το δήμο και να συγκροτήσει ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα για την υλοποίησή του ώστε , ως δημοτική αρχή αύριο , να βγάλει το δήμο Σπάρτης από το τέλμα της στασιμότητας και της υπανάπτυξης .

18. Να βγάλει την πολιτική από τα τοπικά κέντρα εξουσίας και τα γραφεία των «παραγοντίσκων» και να έρθει στις γειτονιές , στις πλατείες , στα χωριά και στους τόπους δουλειάς . Να γίνει υπόθεση των πολιτών .

Η αρχή έγινε . Και ήταν και δυναμική κι ελπιδοφόρα . Στο χέρι των μελών και των φίλων της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης του δήμου Σπάρτης είναι να δώσουν την ΑΛΛΗ πρόταση στους πολίτες και να τους καταστήσουν συμμάχους στη μεγάλη προσπάθεια για την ανατροπή του αυτοδιοικητικού κατεστημένου , μετατρέποντας το θυμό και την απογοήτευση της τοπικής κοινωνίας σε ελπίδα και δημιουργία .

Γιατί οι πολίτες δε θέλουν πια να είναι απλοί ψηφοφόροι και φιλαθλοποιημένοι οπαδοί .

Γιατί οι πολίτες δε θέλουν να αποφασίζουν στο όνομά τους χωρίς να τους ρωτούν .

Γιατί ήρθε η ώρα για την κοινωνία των ενεργών πολιτών ΚΑΙ στο δήμο Σπάρτης .

Γιατί η ιστορική μας πατρίδα αξίζει και δικαιούται μια καλύτερη τύχη απ’ αυτήν που της επιφύλαξαν .

 Βαγγέλης Μητράκος