Από το 2017 και την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη εκπονήθηκαν αρχικές μελέτες για τη σύνδεση της επαρχιακής οδού Βελιές – Νεάπολη με την επαρχιακή οδό Μονεμβάσια – Ελληνικό – Νεάπολη μέσω Αγίου Φωκά , τμήμα Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς.
Οι σχετικές μελέτες εντάχθηκαν επίσης από την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη το 2019 στο ΠΔΕ – ΣΑΜΠ026 «Μελέτες Τεχνικών Έργων ΠΕ Λακωνίας» με προϋπολογισμό 985.112,12 €.
Στην πορεία η επόμενη Περιφερειακή Αρχή απένταξε τη μελέτη ολοκλήρωσης της σύνδεσης του δρόμου Βελιές-Νεάπολη ως προς το τμήμα Μονεμβασιά-Αγ. Φωκάς με δικαιολογία ότι θα ενταχθεί το έργο σε άλλο πρόγραμμα.
Το έργο αυτό αφορούσε οργανική σύνδεση του οδικού τμήματος Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς με το οδικό έργο Άγιος Φωκάς-Νεάπολη, στη θέση Αδιάκοπο, έργο ιδιαίτερο σημαντικό αναπτυξιακά που συνδέει τις δύο πόλεις Μονεμβάσια & Νεάπολη, π/υ 14.620.000€ και υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη.
Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν ότι το έργο που υλοποιείται τώρα στο οδικό τμήμα Μονεμβάσιας- Αγίου Φωκά αφορά απλή βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο τμήμα Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς και για το οποίο έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μονεμβασίας που είναι κύριος του έργου , χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2023 από την Περιφερειακή Αρχή του Παναγιώτη Νίκα με προϋπολογισμό 1.250.000 €.
Ερωτάται σχετικά η Περιφερειακή Αρχή:
-Σε τι βαθμό η συντήρηση- βελτίωση του οδικού τμήματος Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς προσεγγίζει τις μελέτες για σύνδεση αυτού του τμήματος με το οδικό έργο Άγιος Φωκάς- Νεάπολη .
-Ποιες ακριβώς παρεμβάσεις γίνονται σε αυτό το οδικό τμήμα (διαπλατύνσεις, χιλιόμετρα ασφαλτοτάπητα , κατασκευή στηθαίων κλπ).
-Είναι πιθανό να μιλάμε για υποβάθμιση του συγκεκριμένου έργου με έναν όμως διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό για μια απλή βελτίωση – αναβάθμιση;
Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Περιφερειακή Σύμβουλος Λακωνίας