Κινέζοι έχουν βάλει στο μάτι τους ελαιώνες της Αργολίδας και της Λακωνίας

Μεγάλες εταιρείες Κινεζικών, κατά κύριο λόγο, συμφερόντων προσπαθούν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοδένδρων σε Αργολίδα και Λακωνία, εκμεταλλευόμενες την πτώση της τιμής του ελαιόλαδου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Περιφερειακή Σύμβουλος, Ντίνα Νικολάκου, σε επερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Η κυρία Νικολάκου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στόχος της ερώτησης για τα προβλήματα με το ελαιόλαδο, είναι να δοθεί μια απάντηση της περιφερειακής αρχής για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχω μια πληροφόρηση από Αργολίδα και Λακωνία ότι έχουν εμφανιστεί μεγάλες εταιρείες ξένων κινεζικών και άλλων συμφερόντων που προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι την πτώση τη τιμής του ελαιόλαδου να αγοράσουν εκτάσεις ελαιοδένδρων. Υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντέξουν οι παραγωγοί και να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους και ο κλήρος να περάσει σε ξένα χέρια».

Ακολούθησε απάντηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Τζινιέρη που μεταξύ άλλων ανάφερε ότι η τιμή ελαιόλαδου στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία είναι στο 2,10 ευρώ/κιλό, ενώ στη Λακωνία φτάνει το 2,20 ευρώ/κιλό.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι: «Εγώ είχα μαζέψει για πολλά χρόνια ελιές. Σήμερα η κατάσταση είναι οδυνηρή και στα χωριά και στις πόλεις. Η μια αιτία είναι η επέκταση των ελαιώνων σε Ισπανία και Αφρική, το δεύτερο είναι το χύμα ελαιόλαδο. Το κράτος αναλάβει μια εκστρατεία προώθησης, να ψάξει για νέες αγορές, να δει το βιολογικό λάδι, να ελαφρύνει το κόστος των ελαιοπαραγωγών, να δούμε το θέμα του ΕΛΓΑ με τις ζημιές. Αν υπάρξει κάποτε σε αυτό τον τόπο κεντρική πολιτική ελαιόλαδου. Αυτό που συμβαίνει με τις εκθεσούλες καλό είναι, αλλά δεν είναι κεντρική πολιτική ελαιόλαδου».

Πηγή: anagnostis.org

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ