Διαπρέπει τουριστικά και στην Ιταλία η Πελοπόννησος

Με αιχμή του δόρατος τον πολιτισμό-τουρισμό ενισχύονται οι δεσμοί των δύο πλευρών – Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τιμήθηκε στο Μιλάνο με πρωτοβουλία της Μ. Μπελεγρή

Πρωτόγνωρες και πρωτότυπες δράσεις προβολής του πολυδιάστατου προϊόντος της Πελοποννήσου λαμβάνουν χώρα τη τελευταία διετία στη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στη δυναμικότερη και πλουσιότερη περιφέρεια της τη Λομβαρδία, με έδρα το Μιλάνο. Εκεί που κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη μεσογειακή διεθνής έκθεση τουρισμού και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, η “ΒΙΤ”.

Όπως αναφέρει η σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού Πελοποννήσου, κ. Μάντω Μπελεγρή, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχοντας αξιολογήσει τη δυναμική της συνεργασίας της με τους γείτονες Ιταλούς και με δεδομένο ότι η Ιταλία είναι η πλησιέστερη πολυπληθής δεξαμενή επισκεπτών προς την Ελλάδα και αποτελεί τη κύρια οδική και θαλάσσια πύλη εισόδου προς την Ελλάδα και εξόδου από τη χώρα μας προς την “καρδιά” της Ευρώπης, δυναμικά συμμετέχει κάθε χρόνο στην έκθεση αυτή».

Στα πλαίσια της έκθεσης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία της κ. Μπελεγρή αξιοποίησε την ισχυρή ιταλική Φιλελληνική Εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές Ελληνικής Φιλολογίας και Βυζαντινών σπουδών από τα ιστορικά ιταλικά πανεπιστήμια Παβίας, Μπολόνια, Μιλάνου, Ρώμης, Νάπολης και Μπέργκαμο, την ισχυρή Ελληνική Κοινότητα της Λομβαρδίας και το ελληνικό προξενείο στο Μιλάνο, με επίτιμο πρόξενο τον Λάκωνα, κ. Νικόλα Σάκκαρη. Με τη συμμετοχή των ανωτέρω και την ευκαιρία της παρουσίας στο Μιλάνο, της κ. Μπελεγρή, πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μιλάνου, ο εορτασμός της -αναγνωρισμένης από την UNESCO- «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας».

Στην κατάμεστη εμβληματική αίθουσα της Βιβλιοθήκης «SORMANI» -τη στολισμένη με τοιχογραφίες από την ελληνική μυθολογία-, οι ελληνιστές και βυζαντινολόγοι, Paolo Cesaretti (καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Bergamo), Ida Minguzzi (καθηγήτρια κλασσικής Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου), Elisabetta Matelli (καθηγήτρια Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου), Gilda Tentorio (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Pavia), Aldo Pirola (διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Μιλάνου), Μassimo Cazzulo (καθηγητής Ελληνικής και Λατινικής Γλώσσας και γραμμάτων στο Κλασσικό Λύκειο του Μιλάνου), μίλησαν στα ιταλικά και σε άπταιστα ελληνικά, για το πως η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε τον κόσμο που ζούμε. Ο ηθοποιός κλασσικού θεάτρου, Cristian Poggioni, απέδωσε δραματοποιημένα ομηρικά κείμενα και η δικηγόρος–δημοσιογράφος, Χρυσαυγή Ατσιδάκου, ανέγνωσε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, ποιητή τον οποίο τιμούν ιδιαίτερα οι Ιταλοί.

Παρευρέθησαν στην εκδήλωση ο Ιταλός γερουσιαστής του κυβερνώντος κόμματος Bruno Tabacci (ως εκπρόσωπος του δημάρχου Μιλάνο), ο σύμβουλος Πολιτισμού, ο διευθυντής των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Μιλάνου, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο, Νικόλαος Σάκκαρης, η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, Σοφία Ζαφειροπούλου, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ιταλίας, Όλγα Νάσση κ.α.

Η εισήγηση της Μ. Μπελεγρή είχε θέμα «Μυκηναϊκή Γραμμική Β. Η πρώτη Ευρωπαϊκή γλώσσα». Μεταξύ άλλων η Λάκαινα σύμβουλος Πολιτισμού Πελοποννήσου ανέφερε: «Το να είσαι Έλληνας εκ γενετής για πολλούς σημαίνει λίγα και για μερικούς τίποτα. Το να είσαι Έλληνας από επιλογή σημαίνει πολλά. Ερχόμαστε από τη Σπάρτη, το Μυστρά, τις Μυκήνες, το Άργος, την Πύλο, το Ναύπλιο, τη Μονεμβασία, τη Κόρινθο, ερχόμαστε από τη Πελοπόννησο και μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς και πρόταση του ιδιαίτερα ευαίσθητου σε θέματα πολιτισμού και γραμμάτων Περιφερειάρχη Πελοποννήσου του Πέτρου Τατούλη, οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Λομβαρδίας να έρθουν πιο κοντά, να γίνουν αδελφές σε δράσεις γραμμάτων, πολιτισμού, τέχνης, επικοινωνίας. Η θάλασσα του Ιονίου δεν χώριζε ποτέ , ούτε και σήμερα χωρίζει, αλλά συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και ο μεσογειακός νότος μπορεί για άλλη μια φορά, παρά τα οικονομικά προβλήματά του, να λειτουργήσει ως συνεκτική δύναμη της μεγάλης μας πατρίδας της Ευρώπης. Όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν έχει διαβάσει σωστά την ιστορία και δεν διαβάζει σωστά τα δεδομένα των καιρών. Η επόμενη συνάντησή μας στη Πελοπόννησο, αντιπροσωπευτικές εικόνες της μέρος περιέχονται στα έντυπα που σας προσφέρονται δώρο εκ μέρους του περιφερειάρχη».

Πράγματι, από την εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσφέρθηκαν στους ομιλητές -αποσταλμένα από τη Περιφέρεια, με τη βοήθεια του προξενείου- επίτομα έντυπα της Πελοποννήσου, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγήθηκε ο τουριστικός οδηγός της Πελοποννήσου.

Η επόμενη συνάντηση γραμμάτων και πολιτισμού με χρώμα ελληνικό, θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ για το καλοκαίρι του 2019, δρομολογήθηκε να διεξαχθεί διεθνές συνέδριο πολιτισμού στην Πελοπόννησο.