Αντιπλημμυρικό Νέδοντα | Δηλώσεις προέδρου Τ.Κ. Καλαμάτας

Ποιες οι εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της Μεσσηνίας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, της Παρασκευής 8.7.2022, συμμετείχα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και τοποθετήθηκα για το σοβαρό θέμα του αντιπλημμυρικού του Νέδοντα. Ως Πρόεδρος ενός σώματος που αποτελεί ενδοδημοτική αποκέντρωση και όχι προέκταση της δημοτικής αρχής για να «μετράει κουκιά» και να μας υπολογίζει στο άθροισμά της αλλά και ούτε σαν βατήρας των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου για να γίνει η Κοινότητα Καλαμάτας από συνεργάτης όλων για το καλό των συνδημότων μας, σε τεταρτημόριο εντυπώσεων, αθροίσεων και λοιπών μειωτικών για εμάς μεθόδων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσα αυτολεξεί: «Ως Κοινότητα Καλαμάτας αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του θέματος και δεν αποτελεί μέθοδο και τακτική μας ούτε να αποσιωπούμε, ούτε να μεγεθύνουμε την εικόνα. Υπεύθυνα επιλέξαμε να μην προηγηθεί (όπως συνήθως γίνεται) η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας που συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 με πρώτο θέμα στη ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα. Έχουν δε προσκληθεί και τους καλωσορίζουμε και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να διευκρινίσουν επί μέρους ζητήματα και ως εκ τούτου να γίνουμε όλοι καλύτεροι γνώστες του θέματος και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι!»

Δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν αφού ενημερωθούν, εμείς οι τοπικοί σύμβουλοι να ψηφίζαμε χωρίς εξειδικευμένη ενημέρωση; Χωρίς επίλυση αποριών; Ο,τι να ‘ναι;

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας σε προηγούμενη συνεδρίαση της παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό αποτελεί μια «καλή δικαιολογία», ενώ θα μπορούσε άνετα να έχει ένα πρώτο – θετικό αποτέλεσμα για το εν λόγω θέμα λόγω της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής στο εν λόγω όργανο αλλά το καιροπέταξε….

Στην ίδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε προγενέστερη συνεδρίαση της Αντιδήμαρχος με δυνατή τη φωνή και ανοιχτά τα πρακτικά μας έλεγε κατάμουτρα… «εντάξει τώρα πάμε παρακάτω γνωμοδοτική είναι η Κοινότητα να περάσουμε το θέμα» Τι όχι;

Θα μπορούσαμε και να μη συνεδριάσουμε και να το παραπέμψουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως έκανε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής… Εύκολο και βολικό! Αλλά η στάση μας είναι υπεύθυνη με άποψη, με θέσεις, με ζήλο για την πόλη. Ορκίστηκα δεν διορίστηκα Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.

Ακόμα και αυτήν την ώρα κάνω έκκληση σε όλους για μια σύμπραξη με αιχμή τον τόπο μας. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας να ανατεθεί μια μεγάλη περιβαλλοντική μελέτη σε ένα πανεπιστημιακό

ίδρυμα η οποία να γίνει ο μπούσουλας και η πορεία πλεύσης μας, ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, ένας χάρτης πορείας για την πόλη που αξίζουμε, για την πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030».

Το έργο που η πολιτεία με παρεμβάσεις του Δημάρχου Καλαμάτας πρόκειται να υλοποιήσει δεν μπορεί να μείνει με αστερίσκους, με αμφιβολίες, με πολιτικές στοχεύσεις.

Η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας είμαστε όλοι εμείς, όχι εμείς και οι άλλοι!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι . ΛΥΡΑΣ

Πρόεδρος

Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας

Καλαμάτας