Σπάρτη: Είπαν το τελευταίο “αντίο” στον Δημήτρη Καλοειδή

Ο Δημήτρης Καλοειδής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών

Δεκάδες πολίτες, παρευρέθηκαν την Πέμπτη 19.09.2019 , στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σπάρτης για να πουν το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Καλοειδή.

Η εξόδιος ακολουθία του επιχειρηματία που έγραψε χρυσές σελίδες στον κλάδο της εστίασης σε Αμερική και Ελλάδα, τελέστηκε μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, χοροστατούντων των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ.Ευσταθίου και Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένων από πολλούς ιερείς.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν η Άντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Μυστρά, Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου και ο συνεργάτης του Δ. Καλοειδή, Πανίκος Παπανικολάου.

photo-lakonikos

Ο Δημήτριος – Ηλίας Καλοειδής γεννήθηκε στην Πετρίνα Λακωνίας και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. το 1974.

Ο Δημήτριος Καλοειδής αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις κοινής εστίασης. Μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, έχουν ιδρύσει μια αλυσίδα εστιατορίων και εγκαταστάσεων οι οποίες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Στη Λακωνία έχουν κάνει δεκάδες δωρεές προς Συλλόγους και φορείς ενώ προχώρησαν και στην ανέγερση του Ξενοδοχείου Mystras Grand Palace Resort & Spa.
Με την σύζυγό του, Γεωργία, έχουν προβεί σε δωρεές, ανάμεσα σε άλλα, στο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν το οποίο φέρει το όνομά τους, στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, στην ιδιαίτερη τους πατρίδα.

Ο Δ. Καλοειδής ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης το 1955 από την ιδιαίτερη πατρίδα, σε ηλικία 21 ετών. Εφτασε στις ΗΠΑ μετά από 10 ημέρες, με το πλοίο «Olympia».

Εργάστηκε σε ανθοπωλείο στο Μανχάταν και μετά σε ένα μικρό εστιατόριο στο Μπρούκλιν, ως βοηθός σερβιτόρου. Το 1959 κατέφερε να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο.

Η σύζυγός του Γεωργία έφτασε στις ΗΠΑ το 1963. Αν και ήταν Λακώνισσα με καταγωγή από το χωριό Βλαχιώτη, δεν γνωρίζονταν στον τόπο τους. Αλλά ήρθαν κοντά χιλιάδες μίλια μακριά και παντρεύτηκαν το 1974.