Δημοσκόπηση Alco: Χάνει 4 μονάδες η Χ.Α. – Παραμένει 3ο κόμμα

Νέα δεδομένα φέρνει στο φως νέα δημοσκόπησε που πραγματοποίησε το διάστημα 20 – 23 Σεπτεμβρίου η Alco για λογαριασμό του Newsit.  Πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ με 21%,, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6.8%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, ΚΚΕ με 4.9% και Δημοκρατική Αριστερά με 3.6%.

Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, από τη δημοσκόπηση του newsit εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

*Το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δημοκρατία κινδυνεύει από τα πρόσφατα περιστατικά βίας, ενώ ένα 18% απαντά «όχι».

*Το 74% θεωρεί ότι υπάρχει συντονισμός και σχέδιο για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν, ενώ το 15% πιστεύει ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά.

*Πιο αρνητική στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή μετά τα πρόσφατα γεγονότα έχει το 45% των ερωτηθέντων, ενώ το 39% δηλώνει πως έχει την ίδια αρνητική στάση που είχε και πριν. Το 7%, όμως, δηλώνει ότι έχει την ίδια θετική στάση απέναντί της.

*Επιπλέον, το 81% πιστεύει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι δημοκρατικό κόμμα και το 69% ότι έχει ναζιστική ιδεολογία. Στον αντίποδα, ένα 12% πιστεύει ότι είναι δημοκρατικό κόμμα και ένα 13% ότι δεν έχει ναζιστική ιδεολογία.

*Η οργή για το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι το βασικό κριτήριο όσων δήλωσαν ότι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 39%, απάντηση που την αναδεικνύει σε κόμμα οργής.

*Ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι το 21% των ψηφοφόρων της δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα και, άρα, συνειδητά την ψηφίζει ως τέτοιο.

*Σημαντικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης και για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από και προς την Χρυσή Αυγή. Έτσι, ενώ τον Ιούνιο το 8,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ – που είναι άλλωστε η βασική δεξαμενή ψηφοφόρων της ΧΑ – μετακινείτο στην Χρυσή Αυγή, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 3,4%.