Limonchello από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
10 λεμόνια ακέρωτα
750 ml τσίπουρο, τζην ή βότκα
50 γρ ζάχαρη
Για το σιρόπι
350 γρ ζάχαρη
300 ml νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι

Πως το φτιάχνουμε

1. Κόβουμε την φλούδα των λεμονιών, χωρίς το άσπρο μέρος και τα ψιλοκόβουμε σαν μπαστουνάκια. Τα ρίχνουμε σε βάζο που να βιδώνει καλά, μαζί με το ποτό και τα 50 γρ ζάχαρη.

2. Βιδώνουμε το βάζο καλά και το αφήνουμε για 20 ημέρες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Το ανακινούμε καθημερινά για να λιώσει η ζάχαρη. Μετά τις 20 ημέρες βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό για 3-4′, από την ώρα που θα πάρει
βράση το σιρόπι και στο τελευταίο λεπτό ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

3. Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες σε σουρωτήρι με διπλό τουλουπάνι κι έπειτα το σφίγγουμε για να πάρουμε όσα περισσότερα αρώματα μπορούμε. Βάζουμε ξανά το ποτό στο βάζο, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, το βιδώνουμε και το αφήνουμε
στο σημείο που το είχαμε πριν για άλλες 4-5 ημέρες. Το ανακινούμε 3-4 φορές την ημέρα.

4. Έπειτα το σουρώνουμε πάλι τουλάχιστον 2 φορές χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείματα και το λικέρ μας έχει γίνει διαυγές.

Το σερβίρουμε κρύο από το ψυγείο ή με παγάκια.

Τα λεμόνια δεν τα πετάμε, αλλά τα στίβουμε, τοποθετούμε τον χυμό σε παγοθήκες στην κατάψυξη και έχουμε έτοιμα παγάκια λεμονιού για μελλοντική χρήση.