Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία στην Ευρωζώνη

anergia2Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι η κρίση χρέους που μαστίζει την ήπειρο πλησιάζει στο τέλος της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη έφτασε το 10,7%, κατά μέσο όρο, τον Ιανουάριο.  Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 13 χρόνια, από τότε δηλαδή που άρχισε να χρησιμοποιείται το κοινό νόμισμα. Για άλλη μια φορά τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στον ευρωπαϊκό νότο, με πάνω από 23% στην Ισπανία και σχεδόν 20% στην Ελλάδα.

Η υιοθέτηση μέτρων λιτότητας σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχει συντελέσει στην μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, αλλά συμπιέζει το εισόδημα των Ευρωπαίων εργαζόμενων και συνταξιούχων, που βλέπουν κατάργηση των θέσεων στον δημόσιο τομέα και περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών προγραμμάτων.

Ενόψει τις διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, δήλωσε ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα μέτρα λιτότητας «θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή» και μπορούν να «βλάψουν την Ευρωπαϊκή ιδέα αυτή καθ’ αυτή».  Η Ευρώπη πρέπει να «αντιμετωπίσει τις ανισότητες και τη φτώχια», σημείωσε ο κ. Ρομπέι. Επεσήμανε πάντως ότι παρά το γεγονός ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης «δεν έχει ξεπεραστεί» η γηραιά ήπειρος «έχει φτάσει σε σημείο καμπής».