Χριστόψωμο από τη Μαίρη Παναγάκου

Μία ακόμη μοναδική συνταγή

Υλικά για 1 μεγάλο χριστόψωμο
4-5 φλ σκληρό αλεύρι
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
3 κ σ ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 φλ τσ χυμός βρασμένης κανέλας
1/2 κ γλ μαχλέπι
1/2 κ γλ κανέλα σε σκόνη
3 γαρίφαλα σε σκόνη
5 ολόκληρα καρύδια, άσπαστα

Τρόπος παρασκευής
1. Αδειάζετε το μισό αλεύρι σε μια λεκάνη. Σχηματίζετε στην μέση μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα την μαγιά, διαλυμένη σε 1 φλ τσ χλιαρό νερό. Δουλεύετε το μείγμα με το κουτάλι
μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Μόλις φουσκώσει το μείγμα, προσθέτετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και κανέλας, τα μπαχαρικά και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Δουλεύετε το μείγμα με το χέρι σας, ζυμώνοντας
κυκλικά, μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και απαλή ζύμη.
3. Βγάζετε την ζύμη σε μια επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια και ξαναζυμώνετε για 5′-6′. Πλάθετε ένα μεγάλο στρογγυλό χριστόψωμο.
4. Τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο στρογγυλό ταψί και το ραντίζετε με νερό. Ετοιμάζετε με νερό και αλεύρι ένα ζυμάρι και το πλάθετε σε κορδόνι, σχηματίζοντας έναν σταυρό
επάνω στο καρβέλι Μπήγετε το 1 καρύδι στο κέντρο του σταυρού και τα υπόλοιπα 4 στις 4 άκρες του σταυρού. Παπαλίζετε με το σουσάμι και το τοποθετείτε σε ελαφρά ζεστό φούρνο.
5. Αφήνετε το χριστόψωμο να διπλασιαστεί σε όγκο για 20′ τουλάχιστον και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180ο, για 1 ώρα περίπου.