Κρεμμύδια ξιδάτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Όλα όσα θα χρειαστείτε

Υλικά για 2 βάζα
2 κιλά στρογγυλά κρεμμυδάκια (κοκκάρι)
1 κιλό ξύδι λευκό
100 γρ ζάχαρη
μερικά φύλλα βασιλικό
4 δαφνόφυλλα
αλάτι και 6-7 κόκκους πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Ξεφλουδίζετε τα κρεμμυδάκια και τα βυθίζετε για 4′-5′ σε αλατόνερο στο οποίο θα έχετε προσθέσει μερικές κουταλιές ξύδι. Τα σκουπίζετε ένα ένα για να στεγνώσουν
και τα τοποθετείτε στα βάζα, πιέζοντας τα ελαφρά.
2. Ανακατεύετε το ξύδι με την ζάχαρη, τον βασιλικό και την δάφνη και τα βάζετε στην φωτιά να πάρουν μια βράση. Τα σουρώνετε και το αδειάζετε στα βάζα, όπως είναι ζεστό.
3. Σε κάθε βάζο προσθέτετε μερικούς κόκκους πιπέρι και μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικό. Κλείνετε ερμητικά τα βάζα και τα φυλάσσετε σε χώρο δροσερό και σκοτεινό.
4. Μετά από 10-12 ημέρες είναι έτοιμα να συνοδεύσουν ψητό κρέας, ή σαν ορεκτικό για το τσίπουρο.