Σαμαράς: Περάσαμε τις συμπληγάδες, όσοι αμφισβητούν γίνονται κομπάρσοι

«Η χώρα πέρασε από πρωτοφανείς συμπληγάδες […] Κόντρα σε αυτά που πολλοί πίστευαν και επιδίωκαν, διαψεύσαμε εκείνους που προέβλεπαν την αναπόφευκτη καταστροφή και καταφέραμε μία σειρά πράγματα. Καταφέραμε να εξαλείψουμε το πρωτογενές έλλειμμα και να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά πλεόνασμα».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, κατά την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή παγκοσμίως και κατάφερε να φέρει εις πέρας μία δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Προειδοποίησε ωστόσο πως τυχόν χαλάρωση θα γεννήσει τον κίνδυνο να ξανακυλήσουμε.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας ότι «υπάρχουν κύκλοι που μας αμφισβήτησαν, αλλά τώρα δεν χαμογελούν καθόλου, από σήμερα γίνονται κομπάρσοι».

«Αφήνουμε όσους θέλουν να αμφισβητούν όσο θέλουν. Από σήμερα είναι κομπάρσοι και είναι θλιβερό που δεν είπαν ούτε μια καλή κουβέντα. Είναι κρίμα και για τον πολιτικό μας πολιτισμό» σημείωσε.

Σημείωσε δε πως «πολλοί παρακαλούσαν να αποτύχει η χώρα μας», αλλά τώρα «οι επικριτές μας στην αντιπολίτευση δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως το κοινωνικό μέρισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανέλθει σε 525 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα διανεμηθεί «στους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας» και σε «ένστολους με κάτω από 1500 ευρώ το μήνα».

Στάθηκε επίσης στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και την αύξηση της επιστροφής 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας το 2014.

«Μέχρι το 2020 θα έχουμε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης και θα έχουμε επιστρέψει εκεί που ήμασταν πριν. Επίσης θέλουμε μία σταθερή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος είναι να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, θέλουμε το 50% του ΑΕΠ να βγαίνει από φορείς εξωστρέφειας από τις εξαγωγές και τον τουρισμό»΄, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς καταφέρθηκε εναντίον του κρατισμού, των συντεχνιών και των εμποδίων στην απελευθέρωση της αγοράς και των στημένων επιχειρηματικών παιχνιδιών. «Λέμε όχι σε όλα αυτά που έφεραν την Ελλάδα στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η νέα Ελλάδα ανατέλλει. Θα πετύχουμε για λογαριασμό ολόκληρης της χώρας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

skai