22 Μαρτίου | Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η παγκόσμια ημέρα νερού είναι για μας τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΣ μέρα απολογισμού, δράσης και αγώνα για την υπεράσπιση του νερού ως κοινό αγαθό τόσο των ανθρώπων όπως και όλων των έμβιων όντων του πλανήτη.

Το νερό, απαραίτητο στοιχείο ζωής, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αλόγιστης χρήσης του αλλά και επιχειρηματικών συμφερόντων γίνεται όλο και λιγότερο, όλο και πιο πολύτιμο. Ό πόλεμος για το νερό δεν είναι ένα σενάριο φαντασίας, αλλά μια υπαρκτή κατάσταση τόσο σε χώρες του τρίτου κόσμου ( τα Ηνωμένα Έθνη καταγράφουν 300 πολέμους για το νερό ) όσο και στις ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. Στον τρίτο κόσμο εκδηλώνεται με τα όπλα και στον ανεπτυγμένο με χρηματιστηριακές αξίες και οικονομικά συμφέροντα. Το νερό, λοιπόν, από κοινό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα ή σε μοχλό υποδούλωσης και ελέγχου εδαφών.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της οικονομικής επιτήρησης, ο πόλεμος για το νερό είναι οικονομικός. Ξεκίνησε με τις εταιρείες εμφιάλωσης και εξελίσσεται με το ξεπούλημα μέρους των μετοχών της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ των δύο μεγάλων εταιρειών ύδρευσης της χώρας.

Η ΔΕΥΑΣ, όπως και οι ΔΕΥΑ που δραστηριοποιούνται σε όλη την υπόλοιπη Ελληνική επικράτεια βιώνουν έναν άλλο πόλεμο, τον πόλεμο του μαρασμού και της εργολαβοποίησης. (γεγονός που συμβαίνει χρόνια τώρα σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ).

Αξίζει ,όμως, να θυμηθούμε τι προσέφεραν και προσφέρουν οι ΔΕΥΑ στις τοπικές κοινωνίες.
• Οι ΔΕΥΑ λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μάλιστα σε ποσοστό ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα.(95%).

• Είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που διασφάλισαν την υδροδότηση και αποχέτευση απομακρυσμένων – αραιοκατοικημένων περιοχών, αδιαφορώντας για το ισοζύγιο κόστους- οφέλους. κρατώντας ζωντανή την Ελληνική ύπαιθρο.

• Συντελούν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν 350 βιολογικοί καθαρισμοί.

• Είναι δομές που προασπίζονται τη δημόσια υγεία, εξασφαλίζοντας παροχή νερού με άριστα χαρακτηριστικά.

• Είναι επιχειρήσεις με ανθρώπινο πρόσωπο, που εφαρμόζουν κοινωνικά τιμολόγια, προστατεύοντας τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Είναι περιουσία της κάθε τοπικής κοινωνίας μιας και δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

Ως εργαζόμενοι στον κλάδο του νερού υπερασπιζόμαστε την αυτόνομη και ολοκληρωμένη λειτουργία των ΔΕΥΑ. Είναι ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει καθαρό νερό με προσιτά τιμολόγια στους καταναλωτές. Αντιστεκόμαστε στην έμμεση ιδιωτικοποίηση που γίνεται με το μοίρασμα εργολαβιών. Καλούμε τον κόσμο να γυρίσει ξανά στο νερό βρύσης. Όπου υπάρχει ΔΕΥΑ, το νερό βρύσης είναι απόλυτα καθαρό και ελεγμένο και τουλάχιστον 1000/% φθηνότερο από τα εμφιαλωμένα. Πιστεύουμε πως η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και το αγαθό αυτό μπορεί και πρέπει να προστατευθεί μόνο με ολοκληρωμένες δομές υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο και όχι με κατάτμηση υπηρεσιών που έχουν ως σκοπό το κέρδος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ