Πρώτο κουδούνι με … δεκάδες κενά στη Λακωνία! Με εθελοντές εκπαιδευτικούς ο αγιασμός!

Με τρομακτικές ελλείψεις πανελλαδικά χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Στο επίκεντρο των κενών σε επίπεδο εκπαιδευτικών βρίσκεται η Λακωνία, για την οποία, όπως γράφει η Καθημερινή, αναζητούν και εγγράφως εθελοντές για να ανοίξουν τα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών. Σε άλλες περιοχές, το αίτημα έχει διατυπωθεί μόνο προφορικά.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας με χθεσινό έγγραφό της προς τους διευθυντές των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του νομού παρακαλεί τους εκπαιδευτικούς «οι οποίοι ενδιαφέρονται να μετακινηθούν εθελοντικά για να στελεχώσουν τις κλειστές σχολικές μονάδες, να το δηλώσουν αυθημερόν στην υπηρεσία μας». Ο λόγος είναι ότι σε ολιγοθέσια (μονοθέσια ή διθέσια) σχολεία της Λακωνίας δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος εκπαιδευτικός είτε λόγω συνταξιοδότησης εκείνων που εργάζονταν στο ίδιο σχολείο πέρυσι είτε επειδή πέρυσι οι θέσεις είχαν καλυφθεί με αναπληρωτές. Ομως, φέτος οι πρώτοι αναπληρωτές θα φθάσουν στα σχολεία το νωρίτερο αρχές Οκτωβρίου, με δεδομένο ότι ακόμη τρέχει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για μία θέση αναπληρωτή (εκπνέει σήμερα).

«Στα Δημοτικά θα προσπαθήσουν να αναμορφώσουν το σχολικό πρόγραμμα, με στόχο να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, οι οποίοι μπορούν να προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παληγιάννης. Παράλληλα, θα γίνουν υποχρεωτικές αποσπάσεις δίμηνης διάρκειας εκπαιδευτικών σε σχολεία με πολλές ελλείψεις.

Για το θέμα σήμερα η κ. Κιάου θα δώσει στοιχεία για τις ενέργειες που έως τώρα έχουν γίνει και τα κονδύλια που έχουν εξασφαλισθεί. Χθες, η κ. Κιάου σε επιστολή της προς την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) ανέφερε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση πρόσληψης 10.500 εκπαιδευτικών (για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, τα ειδικά σχολεία κ.λπ.) από κονδύλια ΕΣΠΑ και η πρόσληψη ακόμη 3.000 εκπαιδευτικών από τον τακτικό προϋπολογισμό. Επίσης, αναμένεται να εγκριθεί η χρηματοδότηση ακόμη 4.000 εκπαιδευτικών από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ομως, τα προβλήματα στα σχολεία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν έντονα έως και τον Δεκέμβριο, καθώς ούτε οι προσλήψεις θα καλύψουν πλήρως τα κενά (υπολογίζονται μεταξύ 20.000 και 25.000) αφού οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών γίνονται σταδιακά.

Όσον αφορά το νομό Λακωνίας, σύμφωνα με ενημέρωση από τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, Νταλιάνη Πέτρο και Παπαδοπούλου Ελισάβετ, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό παρουσιάζουν της εξής εικόνα:

1. Δάσκαλοι (ΠΕ 70): 118        
2. Νηπιαγωγοί (ΠΕ 60): 39  
3. Αγγλικών (ΠΕ 06): 18          
4.Φ. Αγωγής (ΠΕ 11): 13        
5. Μουσικής (ΠΕ 16): 8       
6. Γαλλικών: 3                         
7. Γερμανικών: 1                    
8. Θεατρικής Αγωγής: 5     
9. Εικαστικών: 5               
10. Πληροφορικής: 5      
11. Εκπ/κοί Ειδικής Αγωγής (ΠΕ 71) 20, (ΠΕ 61) 2

Κατά τα άλλα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πάνος Πετρόπουλος ανέφερε ότι τα κενά στην Πελοπόννησο υπολογίζονται σε 300 κενές θέσεις δασκάλων, σε 100 νηπιαγωγών και σε 100 καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!