Μεγάλη η ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στη Νεάπολη

Ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκε από το Δήμο Μονεμβασίας η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οικίες που αποτελούσαν την κύρια κατοικία των πυροπαθών από τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης.

 Την περιοχή επισκέφθηκε επιτροπή του Τμήματος κοινωνικής προστασίας του Δήμου για την καταγραφή ζημιών συνοδευόμενο από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό για την στήριξη των πληγέντων.

Από τον Δήμο, θα χορηγηθεί άμεσα χρηματικό βοήθημα σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης και άμεσης κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών (σίτιση, ένδυση) από καταστροφές στην κύρια κατοικία τους.

Επίσης από τον Δήμο και μέσω του προγράμματος κοινωνικής προστασίας του Υπουργείου Εργασίας θα χορηγηθεί άμεσα εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 586,00 € και  οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάσταση οικοσκευής.

Αν παρόλα αυτά η κύρια κατοικία κάποιων έχει υποστεί ζημιές και δεν έχει γίνει καταγραφή αυτών από την επιτροπή του Δήμου μπορούν μέχρι 15/9/2015 να υποβάλλουν αίτημα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάσταση οικοσκευής, εφόσον αυτές δεν έχουν αποκατασταθεί.

Επίσκεψη Τσιρώνη στη Νεάπολη
Την ανάγκη άμεσης έναρξης των μελετών και των αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να προστατευτούν τα χωριά της Νεάπολης Λακωνίας που επλήγησαν από την πρόσφατη μεγάλη φωτιά, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης κατά την επίσκεψή του εκεί.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Αναπληρωτής, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή Δασών του ΥΠΑΠΕΝ Κ. Δημόπουλο, τον Δήμαρχο Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, περιόδευσε στα χωριά της Νεάπολης και πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στη Νεάπολη Βοιών, όπου συζητήθηκε το μείζον ζήτημα των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή για την προστασία των χωριών.

Ο Γιάννης Τσιρώνης επισήμανε ότι χρειάζεται άμεση έναρξη των μελετών και της κατασκευής των έργων, πριν έρθουν οι βροχές, με μεγάλη, όπως τόνισε, προσοχή στο σχεδιασμό για να μην υπάρξουν αστοχίες, όπως συνέβη στο παρελθόν σε άλλες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Αναπληρωτής δήλωσε ότι: «υπάρχει εκτεταμένη καταστροφή και πολύ μεγάλος κίνδυνος, απώλειας εδαφών, κατολισθήσεων και έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Υπ’ αυτήν την έννοια, πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ως πολιτεία -με συνδυασμένη δράση πολλών υπουργείων- προκειμένου να αποκατασταθούν ταχύτατα οι ζημιές και να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες», τόνισε ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να δρομολογηθούν άμεσα οι μελέτες και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν τα αναγκαία έργα.

Καμπανάκι από Τζανετέα
Εκτιμητέες μεν είναι οι επισκέψεις υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας , καθώς και η εκδήλωση συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής, αλλά επιβάλλεται να δρομολογηθούν γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να ενσκήψουν με σοβαρότητα και διαδικασίες  fast track, ώστε να αντιμετωπισθούν  το ταχύτερο τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν κατά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή.

Κάνουμε έκκληση και εκφράζουμε ταυτόχρονα την αγωνία μας προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την υλοποίηση  των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Νεάπολης, άμεσα πριν την έλευση του φθινοπώρου και την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων.
Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τους ιδιώτες και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας για την δωρεάν παροχή ζωοτροφών προς τους κτηνοτρόφους. Εμείς με τις υπηρεσίες μας είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή.