Η μεγάλη σημασία της επιτροπής φιλικού διακανονισμού

Πολλές φορές το κόστος της δικαστικής επίλυσης μιας διαφοράς που ανακύπτει μεταξύ επιχειρηματιών και καταναλωτών υπερκαλύπτει την οικονομική αξία της συναλλαγής που έλαβε χώρα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το μεγάλο χρονικό διάστημα

που απαιτείται συνήθως για την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης καθιστά πολλές φορές την προσφυγή στα δικαστήρια ασύμφορη για τους καταναλωτές. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος θεσμοθετήθηκαν κυρίως οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, που πλέον είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων.

H εξωδικαστική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών αποτελεί την πιο γρήγορη, ανέξοδη και με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα εναλλακτική επιλογή επίλυσης των διαφορών για καταναλωτές και προμηθευτές, όπως επισημαίνει και ο Συνήγορος του Καταναλωτή δεδομένου ότι 8 στις 10 διαφορές σε όλους τους εμπορικούς κλάδους διευθετούνται συμβιβαστικά, απαλλάσσοντας τα Δικαστήρια από χιλιάδες υποθέσεις.

Οι αποφάσεις επιτροπών φιλικού διακανονισμού και του Συνηγόρου του Καταναλωτή για καταναλωτικές διαφορές δεσμεύουν τον προμηθευτή και αποτελούν εκτελεστό τίτλο, εφόσον ο προμηθευτής έχει αποδεχθεί με έγγραφη δήλωσή του προς την επιτροπή φιλικού διακανονισμού έκαστου δήμου για τις αποφάσεις αυτής ή προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή για τις αποφάσεις που εκδίδονται από τον ίδιο ή/και τις επιτροπές όλης της επικράτειας τον δεσμευτικό χαρακτήρα τους.

Οι Επιτροπές αυτές λοιπόν, στα πλαίσια ιδίως της σημερινής οικονομικής κρίσης, παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και το ΙΝΚΑ Κορινθίας αγωνίστηκε για την εγκαθίδρυση τους στους Δήμους της Κορινθίας, όπου και συμμετέχει με μέλη του, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών να δικαιωθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Πρόσφατα μάλιστα, καταναλώτρια δικαιώθηκε από την Επιτροπή ΦΔ του Δήμου Σικυωνίων με αντικείμενο τηλεόραση μεγάλης αξίας που παρέλαβε σπασμένη και επί 5 μήνες το κατάστημα (μεγάλη αλυσίδα) αρνούνταν να της αντικαταστήσει. Μετά την παρέμβαση του ΙΝΚΑ και της Επιτροπής, το κατάστημα την αντικατέστησε.

Επισημαίνεται ότι μόνο ο Δήμος Κορινθίων δεν διαθέτει Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από το ΙΝΚΑ, αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, το ΙΝΚΑ Κορινθίας απέστειλε σε όλους τους προμηθευτές έγγραφο ζητώντας τους να αποδεχτούν τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων των επιτροπών φιλικού διακανονισμού των Δήμων της Κορινθίας, ώστε να παύσει η ταλαιπωρία των καταναλωτών και να απαλλαγούν οι δικαστικές αίθουσες από περιττό φόρτο εργασίας.