Ομιλία Λ.Γρηγοράκου στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, κυρία Πρόεδρε, η Κυβέρνηση είναι συνεπής. Πράγματι έφερε ένα σχέδιο νόμου, γιατί επιδίωξή της ήταν η ανασύσταση της ΕΡΤ. Δυσκολεύομαι ειλικρινά –θα μου το επιτρέψει ο Υπουργός, γιατί είναι νέος άνθρωπος, μπορεί να εκφράσουμε και διάφορες ευχές- να αντιληφθώ ότι αυτή η Κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» ξαναφέρνει ξαναμασημένο φαΐ στην κοινωνία.

Κύριε Υπουργέ, χάνετε την ευκαιρία. Είστε νέος άνθρωπος, κοσμογυρισμένος, όπως διαβάζω, από το βιογραφικό σας. Είναι δυνατόν εσείς να φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο, αυτή την εποχή, όταν η Ελλάδα έχει τόσα μυαλά, τόσο καλούς, όχι μόνο επιστήμονες, όχι τεχνολόγους, όχι πληροφορικάριους, τόσα καλά μυαλά που έχουν σχέση με τη διεθνή επικοινωνία, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλα αυτά τα παιδιά να τα αφήνετε απ’ έξω για να ξαναστήσετε την παλιά ΕΡΤ;
Ειλικρινά με εκπλήξατε αρνητικά. Ήθελα την τομή. Ήθελα την παρουσία σας. Ήθελα το πνεύμα σας. Ήθελα να σας βλέπω να είστε μπροστάρης σε αυτό που θέλατε να κάνετε.
Εγώ θα ήθελα αυτή η Κυβέρνηση να θεμελιώσει ένα νέο δημόσιο φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε συνταγή έχει σχέση με τα παλιά. Όμως φαίνεται ότι αυτό, κύριε Υπουργέ, δεν είναι στις προθέσεις σας, γιατί δεν επιδιώκει αυτό το νομοσχέδιο και η Κυβέρνηση να απεξαρτηθεί πλήρως από εκείνες τις πρακτικές που συνιστούσαν για πάρα πολλά χρόνια -και το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι- μια επίσημη κρατική κουλτούρα, ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβερνούσε.
Τα είπατε προηγουμένως. Όμως δεν άκουσα την αυτοκριτική σας. Μου αρέσετε, τα είπατε καλά. Όμως είσαστε πολλά χρόνια στην ΕΡΤ και ήθελα ονόματα. Ποιος σας πήρε και σας είπε να κάνετε εκείνο; Γινόντουσαν, αλλά ο καθένας από εμάς κάνει και την αντίστασή του. Παραδείγματος χάρη, στο χώρο της υγείας όταν πήγαινε κάποιος να κάνει κάτι, βγαίναμε όταν θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και λέγαμε «όχι, δεν θα το κάνεις».
Περίμενα να ακούσω και τη δική σας μεριά: Ότι σας έπαιρναν τηλέφωνο και αλλάζετε. Το ξέραμε. Δεν τα ξέραμε; Αυτά τα κατηγορούμε. Αλλά όλα αυτά έχουν ονόματα, όπως ονόματα έχουν και αυτοί που άφησαν πίσω τους ένα θετικό σημάδι για την ΕΡΤ, όπως ο Δημήτρης Χορν που ήταν τότε σε μια δύσκολη εποχή. Έχετε να πείτε τίποτε; Μπορεί να πει κανείς τίποτα για τον Ρωμαίο; Μπορεί να πει κανείς τίποτα για τον Σκάγκο και για τα ονόματα τα οποία άφησαν ιστορία στην ΕΡΤ; Δεν θα πάω πιο παλιά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πεπονής.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ο Πεπονής ήταν πριν. Ήταν άλλο, ήταν ΥΕΝΕΔ, ήταν ΕΙΡΤ κλπ. Τέλος πάντων, Πεπονής με τη γνωστή του ιστορία. Ήταν από το Μεσολόγγι και πρέπει να πούμε γι’ αυτά που έγιναν στο Μεσολόγγι από το 1920 -αυτό που είπε η κ. Κανέλλη.
Εγώ με λύπη μου διαπιστώνω, κύριε Υπουργέ, ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ξαναλέω ότι εάν όλα αυτά που είπε η κ. Κυρίτση συνέβαιναν, δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τι καθεστώς ήταν τότε. Αλλά πιστεύετε ότι αυτό το νομοσχέδιο εξοστρακίζει όλες τις παραπάνω παρενέργειες και όλα αυτά που είπε η κ. Κυρίτση; Εάν το κάνει, εμείς θα το ψηφίσουμε, αλλά δεν ακουμπάει καθόλου σε αυτά που είπε. Δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά.
Για να θωρακίσετε τη λειτουργία της ΕΡΤ, την ανεξαρτησία της οποίας τραυμάτισε η Νέα Δημοκρατία, ενώ εμείς είχαμε αντιδράσει έντονα σε αυτό, εμείς θέλουμε να μας εγγυηθείτε πως ό,τι κάνετε θα έχει διαφάνεια. Εμείς κάναμε λάθη. Μπορούμε και τα λέμε. Όμως ο λαός έδωσε σε εσάς τώρα την εντολή να κυβερνήσετε. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν!
Θα περιμέναμε να έχετε ένα μελετημένο σχέδιο, μιας και περιμένατε ότι θα είστε Κυβέρνηση. Το ξέραμε όλοι ότι εσείς είσαστε η ανερχόμενη δύναμη και όλες οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι θα είστε Κυβέρνηση. Θα περιμέναμε λοιπόν να έχετε ένα μελετημένο σχέδιο ή τουλάχιστον να έχετε διαβάσει το σχέδιο του Μόσιαλου, που τι έλεγε ο Μόσιαλος; Ότι αυτή η ΕΡΤ, που εγώ ο ίδιος και η τότε κυβέρνηση ονειρευόμασταν, θα ήταν κάτι διαφορετικό, καινοτόμο, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό. Διαβάστε το! Φανταστείτε ότι θα έκανε και διεθνή διαγωνισμό για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ.
Εγώ θυμάμαι να ανεβάζετε τους τόνους, επικαλούμενοι την έννοια της αυτοδιαχείρισης, της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ, αλλά με το σχέδιο νόμου που έχω στα χέρια μου εγώ τίποτα από αυτά δεν βλέπω.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε αποφασίσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα να συμπαριστάμεθα σε οποιαδήποτε προσπάθεια είναι μεταρρυθμιστική και καινοτόμα. Είναι η ευκαιρία σας να απαλλαγεί το κράτος από μηχανισμούς που διοχετεύουν τα έσοδά του σε πάσης φύσεως συμφέροντα και παράγοντες που αντιμετωπίζουν το δημόσιο βίο ως πρυτανείο. Ονόματα, διευθύνσεις, τα ξέρετε.
Οι στόχοι λοιπόν μίας Κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή είναι συγκεκριμένοι. Όχι διάλυση των πάντων και παρακμιακές αερολογίες. Κυβερνάτε αυτόν τον τόπο. Έχετε εντολή από αυτόν το λαό να κυβερνήσετε. Κάντε κάτι καινούριο, κάτι καλό και για εμάς και για τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.