Φόρεσε τα καλά της η Τρίπολη για το λαμπρό Πάσχα!

Ετούτη εδώ η πόλη, πάντοτε βυθισμένη στη συννεφιά και τον περισσότερο καιρό βροχερή, ξυπνάει με την άνοιξη. Ίσως γι’ αυτό το Πάσχα σε αυτόν τον τόπο είναι πάντοτε ξεχωριστό, ίσως γι’ αυτό το Πάσχα στην Τρίπολη,

είναι, θα λέγαμε, η αγαπημένη μας γιορτή, πέρα από τη μεγάλη θρησκευτική της σημασία για τη χριστιανοσύνη: το θείο πάθος, η θυσία, το έλεος, η Ανάσταση, η ελπίδα που έρχεται με την αιώνια βασιλεία. Η σωτηρία του ανθρώπου μέσω της θυσίας του Θεανθρώπου.

Τα παλαιότερα χρόνια, οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το σπίτι από νωρίς: οι παλαιότεροι θα έχουν ζωντανές τις εικόνες στο μυαλό τους με τις γυναίκες να βγαίνουν και να ασπρίζουν τις αυλές πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμα και τις άκρες των πεζοδρομίων έξω από τα σπίτια, για να είναι όλα καθαρά, λαμπρά. Για να περάσει από εκεί ο επιτάφιος της ενορίας τους και να ανάψουν τα κεράκια στα παράθυρα, να βάλουν το θυμιατό με το λιβάνι στις πόρτες. Θυμάμαι τις γειτονιές να μυρίζουν λιβάνι κατά την περιφορά των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το Πάσχα η Τρίπολη γεμίζει κόσμο. Ετεροδημότες και τουρίστες από όλη την Ελλάδα έρχονται στην πόλη μας για να γιορτάσουν, και αυτό συνέβαινε πάντα. Τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, πάντοτε γεμάτα. Οι επισκέπτες ακολουθούν τους ντόπιους στις προετοιμασίες για την Κυριακή της Ανάστασης.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί κατακλύζουν τις εκκλησίες. Από το Σάββατο του Λαζάρου έως την Κυριακή του Πάσχα, σε αυτή την πόλη, οι πιστοί προσέρχονται στις ενορίες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο θείο πάθος, για να λάβουν το αναστάσιμο φως με καρδιά καθαρή.

Και μπορεί τα πράγματα να αλλάζουν καθώς αλλάζουν οι εποχές, αλλά εδώ τα έθιμα τηρούνται. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα κουλούρια και τα τσουρέκια τους σε σχήμα πλεξούδας. Η πλεξούδα, από τα αρχαία χρόνια, λειτουργούσε αποτρεπτικά στο Κακό. Τη Μεγάλη Πέμπτη, η βαφή των αβγών -το αβγό, από τα αρχαία χρόνια, σύμβολο της αναγέννησης της ζωής. Κόκκινο το χρώμα τους, να συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Το πρώτο αβγό της Μεγάλης Πέμπτης, το «μεγαλοπεφτιάτικο», οι νοικοκυρές το έβαφαν με ξεχωριστή προσοχή και το έβαζαν στο εικονοστάσι, επειδή ανήκει, λέει, στην Παναγία. Το κρατούσαν εκεί έως το επόμενο Πάσχα, και τότε το έθαβαν στον κήπο ή σε μια γλαστρούλα,

Τη Μεγάλη Πέμπτη αργά, μετά τη Σταύρωση, οι γυναίκες, τα παλαιότερα χρόνια, στόλιζαν τον επιτάφιο με λουλούδια από τον κήπο τους, έθιμο που τηρείται και σήμερα σε κάποιες ενορίες, στα χωριά της Αρκαδίας, κυρίως. Σήμερα, ο στολισμός του επιταφίου ανατίθεται σε πιο επιδέξια χέρια, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στις 12:00, μετά την Αποκαθήλωση, οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλες τις ενορίες, χτυπούν πένθιμα. Ο θλιμμένος χτύπος τους είναι αδύνατον να μην επηρεάσει ολόκληρη την πόλη. Και το βράδυ, ξεκινά η περιφορά των επιταφίων στην πλατεία Αγίου Βασιλείου. Οι πιστοί, ακολουθώντας τον επιτάφιο της ενορίας τους, κατανυκτικά, με τα κεράκια στα χέρια, τα παιδιά με τα φαναράκια τους, ακολουθούν την πομπή που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου οι χορωδίες ψάλλουν τα μοναδικά τροπάρια της ημέρας.

Μετά την περιφορά, οι επιτάφιοι επιστρέφουν στις εκκλησίες. Παλιά συνήθεια, να παίρνεις για το καλό ένα λουλουδάκι αγιασμένο από τον επιτάφιο.

Από το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, όλα αλλάζουν και η πόλη μπαίνει σε αναστάσιμο ρυθμό. Αρχίζουν οι ετοιμασίες για την Ανάσταση. Ακόμα και σήμερα, αν και όχι τόσο συχνά πια, ετοιμάζονται οι ψησταριές στα σπίτια για το παραδοσιακό αρνί, το κοκορέτσι και τα άλλα εδέσματα.

Ωστόσο, την Κυριακή του Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Άρεως. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, στο κέντρο της πλατείας, ο Δήμος ανάβει την τεράστια φωτιά, για να πέσει το κάρβουνο για τις ψησταριές. Και από εκείνη την ώρα, θα το έχετε παρατηρήσει, δει και βιώσει, η πόλη βουτάει σε ένα σύννεφο καπνού.

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, ασφυκτικά γεμάτες οι εκκλησίες από τους πιστούς που περιμένουν να λάβουν το αναστάσιμο φως, που από την Ωραία Πύλη φτάνει λαμπάδα τη λαμπάδα έως τα προαύλια των εκκλησιών. Με το «Χριστός Ανέστη» και το φιλί της αγάπης, το Πάθος φέρνει την ελπίδα και τη χαρά της Ανάστασης.

Την Κυριακή της Ανάστασης, οι Τριπολίτες και οι επισκέπτες της πόλης, χαίρονται τη βόλτα τους στην πλατεία Άρεως, όπου οι Σύλλογοι σουβλίζουν και κερνάνε τον κόσμο αρνάκι, κρασί και γλυκίσματα. Χοροί στήνονται, ο κόσμος χαίρεται τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Και η άνοιξη για την πόλη της συννεφιάς έχει ξεκινήσει.

Καλή Ανάσταση σε όλους

arcadiaportal