“Νεκρός” ο κατασκευαστικός κλάδος στην Καλαμάτα

Από το 1999 που ξεκίνησε η διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Καλαμάτας έως σήμερα δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο Σχέδιο Πόλης. Ετσι, όπως γράφει η Ελευθερία,

δεκάδες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου παραμένουν ανενεργές, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αντικείμενο εργασίας στις υπό ένταξη στο Σχέδιο Πόλης περιοχές. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας καθυστερεί να εφαρμοστεί εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας οι ενστάσεις θα εκδικαστούν στις 5 Μαρτίου εκτός αν αναβληθεί για μια ακόμα φορά η εκδίκασή τους. Ο χορός των αναβολών ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013,  ενώ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας έγινε νόμος του κράτους στις 3 Μαΐου 2011. Στην πράξη όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί η δημοτική αρχή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πολεοδομικής μελέτης που η ίδια ψήφισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ακυρωθεί το νέο ΓΠΣ από το Συμβούλιο της Επικρατείας όχι μόνο δεν θα προχωρήσει η ένταξη νέων περιοχών στο Σχέδιο Πόλης για πολλά χρόνια, αλλά θα χρειαστούν και επιπλέον χρήματα για τη σύνταξη της νέας πολεοδομικής μελέτης.