Βαδίζοντας προς τις εκλογές … Του Αντώνη Παυλάκου

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά την προκήρυξη εκλογών και το ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών.

Οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών διότι δεν αποτελούν μια απλή εναλλαγή των κομμάτων του δικομματισμού όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν αλλά θα οδηγήσουν σε ριζική αλλαγή και ανατροπή της πολιτικής κατάστασης της χώρας, είναι η αφετηρία μίας λαϊκής δημοκρατικής και ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης.

Μπροστά σ’ αυτή την διαφαινόμενη αλλαγή πανικοβλημένο το σύστημα εξουσίας προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να κρατηθεί στην επιφάνεια. Διασπάσεις κομμάτων, αποστασίες, κινδυνολογία αισχίστου είδους, παρεμβάσεις εξωπολιτικών και άλλων παραγόντων αποτελούν τα τελευταία χαρτιά ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που μετρά τις τελευταίες του ώρες. Την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός συνεχίζει να βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας συσπειρώνοντας ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» αλλά και οι εξειδικεύσεις του στις περιφερειακές συνδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα αποτελεί τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό και το κριτήριο ελέγχου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού επειδή δεν θα είναι εύκολη ούτε αναίμακτη χρειάζεται να συνοδευθεί με την κατάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αυτό όχι για λόγους κομματικής αυτοδικαίωσης αλλά για να υπάρχει η ευχέρεια να εφαρμοστεί χωρίς εμπόδια και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα μας.

Χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να συγκρουστεί με την διαφθορά και την διαπλοκή, να μην υποκύψει σε εκβιασμούς και να επαναφέρει την δικαιοσύνη, το ήθος και τις αξίες που αρμόζουν σε μια Σύγχρονη Προοδευτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Οι συμμαχίες οι οποίες θα προκύψουν στην πορεία αυτή είτε με οργανωμένες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις είτε με πολίτες αγωνιστές πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές δεσμεύσεις και να διέπονται από ήθος και αξίες.

Πρέπει επίσης να καταστεί σαφές σε όλους όσους συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, είτε συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, ότι δεν υπάρχει θέση για παραγοντισμούς και προσωπικές πολιτικές διαδρομές. Οι συλλογικές αποφάσεις των οργάνων δεσμεύουν την πολιτική και την πορεία του κόμματος και όχι οι προσωπικές απόψεις των στελεχών, των υποψηφίων και των βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει με θέσεις και αρχές και να οδηγήσει τη χώρα και το λαό σε καλύτερες μέρες.  Ο Ελληνικός λαός πρέπει να του δώσει ισχυρή εντολή και να στηρίξει ενεργά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αγώνες ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του και τις δεσμεύσεις του. Η λογική της ανάθεσης που προσβλέπει στον ερχομό ενός “πολιτικού μεσσία” που θα λύσει όλα τα προβλήματα δια μαγείας δεν έχει θέση στις μέρες μας. Η πορεία θα είναι δύσκολη και σκληρή και απαιτεί την συνεχή και δυναμική στήριξη του Λαϊκού κινήματος.

Όλοι μαζί λοιπόν με αγώνες, τόλμη, ήθος και αυτοπεποίθηση χωρίς να υποκύπτουμε στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία του συστήματος μπορούμε να πετύχουμε.

Παυλάκος Αντώνης
Μέλος  Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας