Γυαλί λόγω … Ετοιμοκλή το Μνημείο Πεσόντων Κροκεατών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράσεων «Ετοιμοκλής» σε δράσεις ευπρεπισμού χώρων Μνήμης. Πρώτη δράση, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, επιτυχής καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου Μνημείου Πεσόντων Κροκεατών.

«Ας ξεθάψουμε τη Μνήμη μας από τους λόφους του πλαστικού και της αδιαφορίας μας».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράσεων «Ετοιμοκλής» και ειδικότερα τα Τμήματα Περιβάλλοντος & Πολιτισμού εγκαινίασαν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου μια σειρά δράσεων που εστιάζουν στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό Μνημείων και Ηρώων. Τα ιδιαίτερα αυτά σύμβολα της Ιστορίας σε πολλές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε σύμβολα της  εγκατάλειψης και μνημεία Νεοελληνικής αδιαφορίας. Ο «Ετοιμοκλής» πιστεύει πως δεν έχει νόημα να αναλωθούμε σε αναλύσεις του φαινομένου και σε αναζήτηση ευθυνών αλλά, πολύ απλά, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για την άμεση αποκατάστασή  τους.

Η αρχή έγινε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 με το Μνημείο των Πεσόντων Κροκεατών στον εθνικό δρόμο Σπάρτης – Τρίπολης. Το μνημείο αυτό στήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κροκεατών Αττικής «οι Διόσκουροι» το Μάρτιο του 1984 και ο σχεδιασμός ανήκει στον Κροκεάτη καλλιτέχνη Μιχάλη Αγρανιώτη [ο οποίος φρόντισε να «ενθέσει» και Κροκεάτη Λίθο αλλά και στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου].

Μέλη του Συλλόγου «Ετοιμοκλής» και λίγοι πολίτες καθάρισαν όλο τον περιβάλλοντα χώρο, ευπρέπισαν το χώρο του μνημείου, φρεσκάρισαν την πινακίδα που καλεί όσους σταθμεύουν «να σεβαστούν την ιερότητα του χώρου» και ολοκλήρωσαν τη δράση με τη φύτευση δυο μικρών κυπαρισσιών και τη κατάθεση στεφάνου.

Ο «Ετοιμοκλής» καλεί όλους τους Λάκωνες να παρακολουθούν τις επερχόμενες δράσεις του Συλλόγου και τους προσκαλεί να συμμετέχουν σε αυτές συμβάλλοντας είτε με προσωπική εργασία είτε με κάποιου είδους προσφορά.

Για τη συγκεκριμένη δράση, ο Σύλλογος δημόσια ευχαριστεί:
Το Δήμο Σπάρτης για την παροχή υλικού, το ανθοπωλείο «Περί Ανθέων» για την προσφορά του στεφάνου και των κυπαρισσιών, το εργοστάσιο «Λακωνία» για την προσφορά των χυμών και το «ΚουκούτσηςStudio» για τις εργασίες ανάπλασης της πινακίδας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ΜΜΕ που επικοινωνούν στο ευρύ κοινό τις πρωτοβουλίες μας και, εύλογα, καθίστανται πολύτιμοι κρίκοι στην αλυσίδα της συλλογικότητας.

ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: etoimokles@gmail.com | 6946282150

{gallery}etoimokliskatharismos{/gallery}