Οι Πέρσες του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης

Με τους “Πέρσες” του Αισχύλου από την 4pla theater, ξεκινούν οι φετινές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Η παράσταση αυτή ξεκίνησε μετά από πρόσκληση της σκηνοθέτιδας, Βαρβάρας Δούκα, από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης,

και πρωτοπαρουσιάστηκε στα φαρσί από Ιρανούς ηθοποιούς, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Τεχεράνης IIFUT.

Ελληνική της εκδοχή παίχτηκε με επιτυχία στην Αθήνα, στο θέατρο “Εν Αθήναις” από τον Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο του 2013.

Σε αυτήν την παράσταση παίζουν 7 Έλληνες άντρες ηθοποιοί, και ένας Ιρανός, διαδεχόμενοι όλους τους ρόλους.
Η παράσταση θα δοθεί στον χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου – Εκκλησιαστήριο και τελεί υπό την αιγίδα του “Νοτίου Σήματος”, μίας μη κερδοσκοπικής, εθελοντικής κίνησης, για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και τη σύνδεση τους με τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων των Νοτιοανατολικών προαστίων της Αττικής.

Για τον σκοπό αυτό, οργανώνεται ειδική αρχαιολογική εκδρομή – εξόρμηση που θα συνοδευτεί με την παρακολούθηση του έργου. Η εκδρομή θα ξεκινήσει με πούλμαν από τον σταθμό του Αλίμου στις 10.30’ το πρωί της 5ης Ιουλίου.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα

Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Μάκης Φάρος
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Φωτισμοί: Κυριάκος Ελευθεριάδης
Φωτογραφίες: Αγγελική – Ειρήνη Μήτση
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντριάνα Παρασκευά
Βοηθός Σκηνογράφου: Γεωργια Τουλάκου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Βαλσάμης, Δημήτρης Καμπόλης, Γιάννης Μανδενάκης, Παναγιώτης Πανταζής, Γιώργος Παράσχος, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Αράς Χαμεντιάν.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ
«Το έργο ενοποιείται σε έναν ατελείωτο εσωτερικό θρήνο πολέμου. Ο θρήνος πλέον στις μέρες μας δεν είναι εξωστρεφής. Μετά από τόσους πολέμους και τόσο αίμα στον κόσμο, έχει ενσωματωθεί η μοιραία πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Απλά ο χρόνος προχωρεί και γιατρεύει τις πληγές μέχρι να εμφανιστούν άλλες και η Ιστορία αποδεικνύεται ένα ατελείωτο και επαναλαμβανόμενο ονοματολόγιο πολέμων , όπως το θλιβερό συναξάρισμα των χαμένων αρχηγών του στρατού των Περσών που μπορεί να το ακούσεις και να το καταλάβεις και στα ελληνικά και στα φαρσί. Οι δύο γλώσσες μοιάζουν όπως μοιάζει ο όλεθρος του πολέμου, χιλιάδες χρόνια τώρα…. Ο Δαρείος δεν έρχεται ποτέ να ανακουφίσει τους γέροντες Πέρσες, που και εκείνοι με τη σειρά τους είχαν κάποτε πολεμήσει, γιατί όπως αποφαίνεται ο θρήνος  τίποτα δε μας διδάσκει, και ο άνθρωπος παραμένει ανεπανόρθωτα ίδιος στην αυτοκαταστροφή.
Βαρβάρα Δούκα

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου  θα φιλοξενηθούν στο ρωμαικό Ωδείο του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Σάββατο 5 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα | Είσοδος: 5 ευρώ.

Πληροφορίες: 6936 613774