Ξεκινάει σήμερα η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013 ξεκινάει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου 2014. Υπενθυμίζεται ότι κατά το νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές (δηλαδή οι εκπτώσεις) επιτρέπεται πλέον 4 φορές το χρόνο,

ως εξής:

α) Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.   Οι 10 ημέρες των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 10 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 2 Μαΐου και θα λήξει το Σάββατο, 10 Μαΐου 2014.  Οι εκπτώσεις αρχίζουν στις 2 Μαΐου, λόγω της υποχρεωτικής αργίας που κηρύχθηκε η πρωτομαγιά, με την Υπουργική Απόφαση 9727/204/27-3-2014 του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (επισυνάπτεται στην παρούσα).  

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών.  Είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με την διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 4 Μαΐου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου 2014.  Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή, 4 Μαΐου, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).  

Συναδελφικά
Ο Πρόεδρος                                                                

Παγώνης Βασίλειος   

Ο Γεν. Γραμματέας

Ευαγγελίου Ευάγγελος