Συνεργασία Δήμου Ευρώτα με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Άμεσα και απαρέμφατα είναι τα αποτελέσματα του Δήμου Ευρώτα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσα από τις πάμπολλες δράσεις που υλοποιεί εδώ και καιρό με σημείο αναφοράς την ανοιχτή επικοινωνία με την Ελληνογερμανική συνέλευση.

Εκεί τέθηκαν τα ζητήματα της άμεσης συνεργασίας σε κοινές δράσεις που θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις δομές μας στην εξωστρέφεια και θα αποτελέσουν θελκτικά κίνητρα για την βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη μας.

Τα βασικότερα σημεία της συνεργασίας αυτή μεταφράζονται όπως:

Προγράμματα ανταλλαγής μαθητών στα πλαίσια του “Europeans for peace“

Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων από τον Δήμο Ευρώτα στην Γερμανία στα πλαίσια της ανοιχτής συνεργασίας των δύο Δήμων. Οι νέοι μας θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε προπαρασκευαστικά εργαστήρια και να λάβουν άμεσες γνώσεις πάνω σε νέα θέματα. Η δράση αυτή θα είναι εξ ολοκληρωμένη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ και θα μπορέσει να υλοποιηθεί από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στις δράσεις αυτές θα έχουν λόγο αναφοράς και στην προστασία του Περιβάλλοντος, έναν τομέα που ο Δήμος Ευρώτα έχει δώσει ιδιαίτερη βάση.

Εξειδίκευση νέων της κοινότητας του Ευρώτα.

Μια ομάδα 10 έως 15 νέους από τον γεωργικό τομέα, θα μπορέσουν να κάνουν την κατάλληλη πρακτική άσκηση τους στην Γερμανία σε αντίστοιχους γεωργικούς τομείς.  Επίσης, το σχέδιό δεν είναι οι νέοι να κάνουν μόνο την πρακτική τους εκεί, αλλά και δύο φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται την γεωργική σχολή στο Biberach, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη γνώση (π.χ. στρατηγικές μάρκετινγκ).
Η χρηματοδότηση για αντίστοιχα μαθήματα εκμάθησης  γερμανικής γλώσσας, δεν αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι υπάρχουν επιδοτήσεις για το σκοπό αυτό.  Εντούτοις, η παραμονή μετά, καθορίζεται σε τρεις μήνες.
Στην βάση αυτή θα πραγματοποιηθεί και μια σύνδεση του Συλλόγου Νέων Αγροτών με την αντίστοιχη της Γερμανικής κοινότητας για ανταλλαγή απόψεων ιδεών και δράσεων.

Πέρα από αυτό στα σχέδια είναι να υλοποιηθεί και μια δράση αδελφοποίησης με την Γερμανική κοινότητα σε ίσχυα θέση με αυτή του Δήμου Ευρώτα με βάση τα αγροτικά προϊόντα αξιοποιώντας στο έπακρον την ποιότητά τους.

Κοινωνική Ασφάλεια και Πολιτική Προστασία

Τέλος στα σχέδια είναι και η μελλοντική ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων Εθελοντών Πυροσβεστών του Δήμου Ευρώτα με στόχο την άμεση στήριξη σε θέματα κοινωνικής ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας δίνοντας το αίσθημα ασφάλειας σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά.

Δεδομένων των παραπάνω οι δράσεις του Δήμου Ευρώτα στα θέματα εξωστρέφεια και η άρρηκτη σχέση μεταξύ διαφόρων κοινοτήτων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τοποθετεί τον Δήμος μας στους πιο ενεργούς δήμους αφήνοντας πίσω κατά πολύ τις σκοπιμότητες που δεν πάνε τον τόπο μπροστά.
Ο Δήμος Ευρώτα έχει βάλει για τα καλά το «βήμα» του στον χάρτη των Ευρωπαϊκών Δήμων και αυτό για εμάς αποτελεί ένα ακόμα κερδισμένο στοίχημα στο αύριο που θέλουμε για τους πολίτες μας.